Om hästen

Bakbenets muskler och senor

Hästens bakben - muskler och senor

bakbenet(1)_780[1]

Illustration: Björn Sandgren, Hästens Anatomi, Svensk Travsport.

Hästens ryggmuskulatur övergår vid korset ner i bakbenets muskulatur. De muskelgrupper som finns här är de största och kraftfullaste på hela hästen.

Muskulaturen där korset möter bakbenet består av ett flertal stora muskelgrupper och kallas kruppans muskulatur. Vidare utgörs hästens lårmuskulatur av knästräckar-muskulatur på framsidan och böjar-muskulatur på baksidan.

Muskulatur som förbinder bakbenets framsida och baksida

Från hästens knäled och neråt finns på skankens framsida långa och sidliga tåsträckarna. Från dessa muskler går två senor som fortsätter förbi hästens hasled och sedan går ihop till en sena till fästena på kot- kron- och hovbenen. Tåsträckarnas senor hålls på plats mot hasleden av tvärbanden.

Stora muskelbuntar fäster på hasspetsen i en gemansam hälsena. På benets baksida finns vidare två tåböjarmuskler som med ytliga och djupa böjsenorna går ner till benets allra nedersta delar. Bakbenets gaffelband börjar på hasledens baksida och fäster först på kotsenbenen och fortsätter därefter framåt och fäster gemensamt vid tåsträckarnas senfästen på kron- och hovbenen.

Anatomin från hasleden och nedåt överensstämmer med de förhållanden som beskrivs nedanför karpalleden på frambenet.

⇨ Här kan du läsa om frambenets muskulatur!

Text och bild från Björn Sandgren: Hästens Anatomi, Svensk Travsport.
Redigering: Göran Dalin, SLU, 2014. Senast granskad: 2023-06-29 av tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.