Fölningen sker oftast under den senare delen av natten. Vad som startar förlossningen är fortfarande okänt men man tror att stoet på något vis kan reglerar detta och väljer att föla när hon är trygg och har lugnt omkring sig.
Vid fölning bör man se till att man har en erfaren person närvarande. Förloppet varierar mellan individer men det är lätt att bli orolig och stressad i onödan om man är oerfaren. Det är viktigt att inte störa förloppet i onödan.
Sto som lagt sig ner i hagen för att börja föla. Foto: Helene Lindroth
Fölningen kan delas in i tre stadier:
- Öppningsstadiet
- Utdrivningsstadiet
- Efterbördsstadiet
Under öppningsstadiet roterar fostret och sträcker framben och huvud mot bäckenet och livmodermunnen. Det sker genom fostrets egna rörelser. Dessutom påskyndas förloppet genom att stoet lägger och reser sig ofta. Stoet visar ofta tydlig oro, tittar bakåt mot magen och svettas. Detta inledande skede varierar i längd.
I utdrivningsstadiet ligger stoet oftast ner helt på sidan och fostervattnet går, eftersom den yttre fosterhinnan spricker. Snart kan den inre fostersäcken och framhovarna skymtas. Krystvärkarna är nu kraftiga och det oftast inte särskilt lång tid innan hela fölet är framfött.
Stoet är nu i utdrivningsstadiet av fölningen. På bilden syns frambenen i en fosterhinna som ännu inte har brustit. Foto: Helene Lindroth
Om fosterhinnan ännu inte har brustit ska man genast ta hål på den så att fölet kan få ut huvudet och börja andas. Detta är i normala fall det enda man bör hjälpa till med eftersom all annan inblandning lätt stör stoet.
Navelsträngen brister ofta av sig själv och det är bra om den förblir intakt en stund efter fölningen eftersom det pumpas över stora mängder blod till fölet från moderkakan. Navelsträngen brister vanligtvis omkring 3-5 cm från fölets buk. Det är bra om man tvättar av den med något milt desinfektionsmedel. Om det blöder räcker det ofta med att man klämmer åt med fingrarna en stund för att det ska sluta.
Ett nyss fött föl som fortfarande har delar av bakbenen kvar i fostersäcken. Foto: Jan-Peter Thisner
Utdrivningsstadiet, det vill säga själva förlossningen, tar normalt omkring 10-15 minuter men kan även gå snabbare eller långsammare, uppåt en timme. Normalt reser sig fölet upp relativt direkt efter födseln. Det jobbar intensivt i omkring en kvart för att komma upp för att sen slappna av och ta igen sig en kort stund. Det kan även trilla ett par gånger vid resningsförsöken vilket är helt normalt.
När fölet väl är på fötter börjar det leta sig omkring på stoet för att hitta spenarna. Ofta börjar det leta vid bringan för att sedan jobba sig bakåt och ganska snart hittar det rätt. Snart är fölet stadigt på benen och hittar snabbt och utan problem till juvret.