Lina Jönsson, Göran Dalin, Agneta Egenvall, Sofia Mikko och Jan Philipsson på olika institutioner vid SLU i Uppsala, har gjort en litteraturgenomgång om 13 defekter med sannolikt ärftlig bakgrund.
En inventering bland 11 avelsorganisationer inom europeisk ridhästavel har också gjorts för att kartlägga hur man hanterar defektfrågan i olika länder. Vidare har en genetisk analys gjorts av osteochondros och andra ”lösa benbitar” med hjälp av data från djursjukhus för att pröva möjligheten att använda sådan information i avelsarbetet.
Tillväxtsstörning i brosk
Osteochondros är en tillväxtstörning i brosk och kan förekomma i många olika leder. Störningen beror både på arv och på miljö. Ärftligheten är ungefär lika stor som för många prestationsegenskaper. I studien tittade man på nästan 3 200 hästar, varav 12,5 procent hade osteochondros.
Ett problem med informationen från djursjukhus är att fler hästar faktiskt hade undersökts men man kunde inte säkerställa exakt vilken häst och därmed vilken härstamning den hade.
Olika syn på defekter
Det är även problematiskt att hanteringen av genetiska defekter är väldigt olika mellan olika avelsförbund för varmblodiga ridhästar i Europa. För att förbättra avelsarbetet behövs både bättre individregistrering vid klinikundersökningar och en samordning av hanteringen av defekter mellan avelsförbunden, eftersom aveln blir allt mer internationell.
Ansvarig författare: Stiftelsen Hästforskning, 2011-04-08
Forskningsprojekt: Ärftligt betingade defekter i hästaveln – en kunskapsinventering och pilotstudie. Ansvarig forskare: Jan Philipsson, år 2007-2008