Det är mycket viktigt att stoet är ordentligt brunstigt vid naturlig betäckning. Annars finns det risk för att hon slår mot hingsten och att han blir skadad. Hingsthållare brukar i regel kräva att stoet inte har skor på bakhovarna. Som extra säkerhetsåtgärd kan man ha språnglinor eller filttofflor på stoet som skydd om hon skulle slå. Det är dock bekvämare för stoet utan.
Om hon skulle slå, eller på annat sätt visa att hon inte är redo, ska betäckningen genast avbrytas. Att tvångsbetäcka ett sto är grymt och kan dessutom orsaka svåra skador på både hästar och skötare. Om stoet aldrig blivit betäckt förut och verkar bli skrämt av hingsten kan man använda en brems för att få henne att lugna sig, men gör man det ska man vara helt säker på att hon verkligen är i brunst och att hon har ett befruktningsbart ägg. En mildare form av bremsning är att ta tag i näsborrarna med tummen och pekfingret.
Stoets svans bör vara lindad så att inte hingsten gör sig illa på taglet som kan bli vasst. Den uppsamlade svansen gör det även enklare att styra penis rätt. Betäckning i ändtarmen eller liknande kan leda till blödningar och i värsta fall perforering av bukhinnan, vilket är livshotande. Varje betäckning ökar infektionsrisken, så det vanliga är att man betäcker varannan dag under brunsten. Att göra det oftare är inte mer effektivt.
Att undvika skor på stoets bakhovar är att rekommendera vid naturlig betäckning, för att minska risken för allvarliga skador gentemot hingsten. Foto: Lisa Chröisty