Det är viktigt att stoet är typiskt för sin ras, har en god exteriör och bra rörelser. Även meriter från tävling är bra egenskaper då det både ger mått på ridbarhet, temperament och hållbarhet. Om du funderar på att sälja avkomman kan stoets härstamning spela roll samt vilken hingst du tänker välja. Vissa blodslinjer är mer populära och eftertraktade än andra.
Du bör även fundera på var ditt sto kan föla om hon blir dräktig och allt fungerar bra. Har du inte ett eget stall kan det ibland vara svårt att hitta ett ställe som fungerar både för ditt sto och för dig som ägare – då kanske det är bättre att inackordera stoet hos någon kunnig när det närmar sig. Undvik att ha ditt dräktiga sto i ett stall med hästar som tränar och tävlar. Det bidrar till onödig smittrisk. Var ute i god tid och ta gärna hjälp från erfarna uppfödare som har stor rutin på fölningar och uppfödning.
Undersök ditt sto i förväg
Innan du bestämmer dig för att låta betäcka ditt sto kan det vara klokt att göra en gynekologisk undersökning av henne. En del ston visar sällan brunst vilket gör det nödvändigt att i god tid undersöka om allt verkar normalt.
Ett sto som sätts i avel bör vara minst 3 och högst 14 år för att hon ska klara av att bli dräktig och kunna bära fram ett föl. Detta gäller när hon betäcks första gången. Om hon utan problem får ett föl vid 14-15 års ålder kan du självklart fortsätta avla under flera år efter det.
Skaffa dig kunskap
När du väl har bestämt dig för att faktiskt låta ditt sto betäckas har du många spännande månader framför dig innan det lilla fölet föds. Se till att förbereda dig själv genom att lära dig så mycket som möjligt om stoets dräktighet, behov av vaccinationer (abortvirus), foder med mera.
Det är mycket att tänka på inför att ta ett föl av sitt sto – men det finns också mycket hjälp att få. Foto: Lisa Chröisty