Från magsäcken transporteras fodret vidare till tunntarmen, där tarmsaft tillkommer och neutraliserar det låga pH-värdet. Med tarmsaften tillsätts också en mindre mängd enzymer för nedbrytning av stärkelse, socker, aminosyror och fett, så att dessa eller deras beståndsdelar kan tas upp till blodet.
Det är dock relativt små mängder av dessa enzymer som tillsätts, om man jämför med till exempel gris eller människa. Detta betyder att hästen har en mycket begränsad förmåga att ta hand om större mängder foder som innehåller mycket stärkelse, socker och fett. Foder som innehåller mycket stärkelse är till exempel spannmål av olika slag. För att fett skall kunna brytas ned och tas upp i tunntarmen behöver det tillföras galla. Gallan fungerar ungefär som diskmedel, och hjälper till att sönderdela fettet. Galla produceras i levern och kommer direkt till tunntarmen hos hästar, eftersom de inte har någon gallblåsa.
Hästars naturliga föda är inte fettrik, så hästen behöver inte kunna tillföra en stor mängd galla på en och samma gång när den äter. Om man till exempel jämför med ett lejon, som äter en fettrik måltid ganska snabbt (det vill säga sitt byte), så behöver det tillföras större mängder galla hos lejonet för att fettet skall kunna brytas ned och tas upp i tarmen. Därför har lejon och liknande djur gallblåsa. För hästar innebär det att det finns begränsningar i hur mycket fett som kan ingå i deras foderstat.