Pia Haubro Andersen menar att den veterinärmedicinska vården måste bli bättre på att ge smärtstillande medicin som fungerar individuellt. För att se effekten av den smärtstillande medicinen kan metoden ”pain face” vara användbar. Under tiden i Danmark startade hon tillsammens med Casper Lindegaard ett forskningsprojekt kring hästars smärta där doktoranden Karina Bech Gleerup genomför studierna. Inom projektet har forskarna bland annat studerat hästens huvud sett från sidan, totalt åtta hästar har ingått i studien.
Den här hästen ser avspänd och tillfreds ut. Den upplever ingen smärta för ögonblicket. Teckning: Andrea Klintbjer
Hästarna har filmats när de stått i sina boxar och tittat ut i stallgången. Registreringen har gjorts både på smärtfria hästar som hästar med smärta.
Här ses en häst som visar smärta. I protokollet för pain face, studeras vissa partier på hästens huvud, sett från sidan. Att filma hästens huvud under några minuter ger bäst dokumentation för att se pain face. Teckning: Andrea Klintbjer
För att framkalla tillfällig smärta har forskarna använt en blodtrycksmanschett, vars tryck på frambenen ger smärta som försvinner strax efter att manschetten tas av, utan att skada hästen. De har också strukit på capsaicin, ett retande ämne baserat på rödpeppar. Också detta är ofarligt.
Den här hästen har ett tydligt smärtuttryck i sitt ansikte. Studera rynkan över ögat, öronens position, den spända huden kring ganaschen och näsborrar samt mulens form. Teckning: Andrea Klintbjer