Hälsa, skador, sjukdomar

Kvarka

Kvarka hos hästar

Den fruktade sjukdomen kvarka hos hästar orsakas av en bakterie, Streptococcus equi subspecies equi. Nya utbrott sker ständigt, ungefär 50 gårdar per år i Sverige, ofta från importhästar. Efter många års forskning finns nu ett vaccin som rekommenderas för att skydda hästar mot kvarka.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Om kvarka

Kvarka är en riktigt besvärlig sjukdom som det ofta tar lång tid att bli av med från ett stall. Drabbade hästar kan få feber, näsflöde och svullna lymfknutor, som ofta utvecklas till bölder i huvud och hals. Ett vanligt ställe är mellan ganascherna, vilket är mycket smärtsamt för hästen.

Andningsvägarna kan bli svullna och hästen kan få svårt att andas. En del hästar visar lindriga symtom men är ändå smittsamma. Följdsjukdomar som lunginflammation, bölder på andra ställen i kroppen (kastad kvarka) och vätskeansamling som gör att hästen svullnar upp (anasarka) kan uppträda.

Gården eller ridskolan kan behöva hålla stängt i veckor och månader vid ett utbrott. Kvarka hör till de hästsjukdomar som ska anmälas till länsveterinär och Jordbruksverket.

Smittspridning

Den största risken för smitta är nya hästar. Kvarkabakterien kan spridas från de infekterade hästarnas mun, näsa och bölder.

Smitta sker främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via transporter, inredning, utrustning och människor. För att inte sprida smitta bör man byta kläder och skor och desinfektera sig efter kontakt med sjuka hästar.

Från smitta till sjukdom räknar man med 3-14 dagar och hästen är smittsam 24-48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2-3 veckor, ibland betydligt längre. Hästar som genomgått kvarka får en viss motståndskraft mot ny infektion.

Risk för att utveckla långvarig smittsamhet finns också. Då finns bakterier kvar i hästens svalg, i de så kallade luftsäckarna. Det kan bli en infektion med slem, var och kvarkabakterier. Så småningom kan intorkade klumpar och ”stenar” bildas som hästen inte klarar att rena sig från utan behandling. Nedan kan du se en film om hur hästar kan bli tysta smittbärare av kvarka.

För att bäst hitta en symtomlös smittbärare måste veterinär undersöka luftsäckarna via nosen med en kamera, endoskopi. Veterinären tar prov för kvarkabakterien S. equi. Utan provtagning kan man aldrig säkert veta att den till synes tillfrisknade hästen inte längre bär på smittan.

Skydda hästar mot kvarka

Alla hästar som utsätts för smittrisker rekommenderas att vaccineras mot kvarka. Vaccin mot kvarka har funnits i Sverige sedan 2022.

Det är också viktigt att skydda hästar mot kvarka och andra smittor genom att använda ett separat mottagningsstall med egen utevistelse för nytillkomna hästar. Efter minst två, helst tre, veckors karantän kan man släppa in de nya bland de befintliga hästarna, om de verkar hålla sig friska. Använd särskilda kläder och skor samt god hygien med handtvätt och gärna handdesinfektion före och efter besök i karantänstallet.

När man lämnar hemmastallet för träning eller tävling bör man inte låta hästen hälsa på hästar från andra stall och själv ska man inte klappa andra hästar i onödan. Egen hink och annan utrustning är också bra att ha med. Ställ krav på renlighet om hästen ska stallas upp.

Om hästen får kvarka

Misstänker man att kvarka bör man direkt isolera den sjuka hästen från de övriga. Väldigt tidigt i sjukdomen utgör hästen en mindre smittrisk än när det gått lite längre.

Kontakta veterinär för att undersöka den sjuka hästen och  ge råd om smittskydd. Antibiotikabehandling vid kvarka behövs relativt sällan. En bedömning från fall till fall görs av veterinären.

Passa på att vaccinera de övriga hästarna så fort det är möjligt. Utrymmen och utrustning rengörs noggrant efter att sjukdomen läkt ut. Hagar där sjuka hästar vistats bör stå tomma minst en månad innan andra släpps in.

Kort sammanfattat:

  • Kvarka är en mycket smittsam bakterieinfektion hos hästar som orsakas av Streptococcus equi. Den sprids snabbt via direktkontakt, kontaminerade föremål eller människor
  • Symptom på kvarka inkluderar feber, svullna lymfkörtlar och näsflöde. I vissa fall kan abscesser utvecklas, vilket leder till allvarligare komplikationer
  • Behandling av kvarka kräver isolering av smittade hästar och noggrann hygien för att förhindra spridning. Veterinär vård rekommenderas och i vissa fall kan antibiotika vara nödvändigt, detta bör dock beslutas av en veterinär
  • Förebyggande åtgärder inkluderar karantän för nya hästar och regelbunden rengöring av utrustning. Det är viktigt att minimera stress för att stärka hästens immunförsvar