Stelkramp, tentanus
Alla hästar bör vaccineras mot stelkramp, även kallat tetanus. Det ger ett bra skydd om hästen drabbas av någon typ av sårskada.
Stelkramp orsakas nämligen av jordbakterier som utvecklas i syrefattiga miljöer, till exempel djupa sår. Bakterierna bildar ett gift som angriper nervsystemet och det slutar oftast med döden för en ovaccinerad häst. Vaccination mot stelkramp bör ges redan till föl, och sedan fyllas på minst var tredje år.
Hästinfluensa
Hästinfluensa är en luftburen virussjukdom som är mycket smittsam. De yngsta hästarna brukar drabbas hårdast. I regel vaccineras hästar redan som föl för att få bra skydd. Hästar som tävlar inom ridsport och travsport måste hållas vaccinerade mot hästinfluensa för att få starta. Sedan förnyas vaccinationen varje år.
Botulism
Många vaccinerar sina hästar mot botulism. Botulism orsakas av det mycket starka nervgiftet botulin eller botulinumtoxin, ett av de allra mest potenta gifterna som finns. Ovaccinerade hästar dör i 90% av fallen, medan vaccinerade hästar klarar sig. Botulinum produceras av bakterien Clostridium botulinum som trivs bäst i syrefri miljö.
Den vanligaste förgiftningsvägen vid botulism hos vuxna hästar är att de har ätit av foder eller strö som innehåller toxin. Om jord, gödsel, gammal förna eller kadaver kommer med i fodret vid skörden kan bakteriesporerna få goda förutsättningar att växa till. Botulinumvaccination ges en gång årligen.