Hälsa, skador, sjukdomar

Alternativmedicinska behandlingar

Alternativa behandlingsmetoder till häst

Komplementära och Alternativmedicinska behandlingsmetoder (KAVM) för djur är ett omdiskuterat område. För att klargöra vilka olika metoder som finns, hur de används och vilka effekter de har, tog Sveriges veterinärmedicinska sällskap inom Sveriges veterinärförbund 2009 initiativ till en dokumentation. En uppföljande rapport publicerades 2022 av en grupp internationella forskare, ledda av veterinär Anna Bergh, och innehåller en övergripande litteraturgenomgång av området.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Fakta inom området

Komplementära och alternativa behandlingsmetoder för sport- och sällskapsdjur: Vad vet vi?

Under 2022 presenterade professor Anna Bergh (SLU) tillsammans med andra internationella forskare en 183-sidigt rapport som innehåller en grundlig genomgång av den vetenskapliga dokumentationen för olika komplementära och alternativa behandlingsmetoder (t.ex. akupunktur, elektroterapi och ljusterapi) för bland annat häst.

Rapporten är en systematisk litteraturöversikt över vilken kunskap med vetenskaplig grund som finns inom ämnesområdet. Ett projekt som finansierats av SLU Future One Health.

I drop down-menyerna nedan listar vi den viktigaste informationen, enkelt. Under den här fliken beskrivs lite mer om projektet och dess genomförande.

Mer om projektet

I arbetsgruppen ingick sju deltagare som representerade veterinärer, fysioterapeuter och läkare från Finland, USA och Sverige. Anna Bergh, professor, utbildad fysioterapeut och veterinär vid SLU, har varit sammankallande.

Syftet med projektet har varit att systematiskt gå igenom den vetenskapliga dokumentationen för ett urval KAVM-metoder vad gäller klinisk effekt på djurslagen häst, hund och katt.

Rapporten syftar till att höja kunskapsnivån bland djurhälsopersonal, terapeuter, djurägare, försäkringsbolag och myndigheter.

Vilka effekter har egentligen alternativmedicinska behandlingar för häst?

Komplementär och alternativ veterinärmedicin (KAVM) är ett svårdefinierat område och omfattar en rad olika behandlingsmetoder. Metoderna finns representerade längs en hel ”gråskala”, från de som i vetenskapliga studier uppvisat dokumenterade förklaringsmodeller, till de som visat sig vara verkningslösa (utan effekt).

Det är metoder som idag till stor del utförs utanför den konventionella djursjukvården och som påstås läka och bota skador och sjukdomar, främst inom rörelseapparaten, medan några påstås stimulera kroppens självläkande förmåga samt höja djurets välbefinnande – och på så sätt ha en positiv verkan.

Finns vetenskaplig grund för att metoderna hjälper?

Arbetsgruppen har värderat den vetenskapliga kvalitén och därmed tillförlitligheten av de studier som gjorts inom dessa områden, vetenskapligt med hjälp av systematiska litteraturöversikter. De behandlingsgrupper som har undersökts är:

  • Akupunktur
  • Elektroterapi
  • Ljusterapi
  • Mjukdelsbehandling
  • Mobiliserings- och manipulationsmetoder
  • samt ”övriga terapier”.

I genomgången kunde totalt 16071 artiklar identifieras och 258 matchade satta kriterier.

Av dessa uppvisade majoriteten bristande vetenskaplig dokumentation och var av otillräcklig kvalitet för att kunna dra någon slutsats om metodernas effekt med vetenskaplig grund, på en specifik indikation och för djurslagen häst, hund och katt.

Framförallt ligger begränsningen hos de studier som granskats: bristen på publikationer av god vetenskaplig kvalitet och en stor variation i indikationer, tillämpade tekniker, behandlingsprotokoll och resultat mellan studier. Dessa brister har förhindrat en meningsfull tolkning av den totala kliniska effekten av varje enskild KVAM-terapi.

Men för de flesta av metoderna som används på djur har alltså få studier av god vetenskaplig kvalitet publicerats. I de fall fler studier förekommer är dessa ofta av sådan kvalitet att generaliserande slutsatser inte är möjliga att dra. Och i några fall finns studier av god kvalitet, men med negativa kliniska resultat.

Otydlig rapporteringsskyldighet gällande eventuella biverkningar

Bristen på studier av god kvalitet, tillsammans med avsaknaden av en vetenskapligt befäst förklaringsmodell samt en oklar rapporteringsskyldighet vad gäller eventuella biverkningar, gör metoderna svårbedömda både vad gäller effektivitet och säkerhet.

– Dokumentet kan ses som ett informationsmaterial för den som vill veta mer om ämnet, säger Anna Bergh. Begreppet KAVM är mångfacetterat och omdiskuterat och regleras till viss del via lagstiftning. Till djurhälsopersonal hör en skyldighet att arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet. För djurhälsa och välfärd är det viktigt att få området belyst och att i framtiden utföra högkvalitativ forskning.

Läs mer om undersökningarna kring komplementära och alternativa behandlingsmetoder

Rapporten ”Komplementära och alternativa behandlingsmetoder för sport- och sällskapsdjur – en systematisk litteraturöversikt” ger en sammanfattning av den vetenskaplig dokumentation som finns för olika KAVM-metoder. Läs den i sin helhet nedan:

Kort sammanfattat:

  • Komplementära och alternativmedicinska metoder för djur är omdiskuterade och varierar från metoder nära skolmedicin till sådana helt utan vetenskapligt stöd.
  • De studerade behandlingsgrupperna är akupunktur, elektroterapi, ljusterapi, mjukdelsbehandling, mobiliserings- och manipulationsmetoder, samt ”övriga terapier”.
  • Många metoder saknar tillräcklig vetenskaplig dokumentation och giltiga förklaringsmodeller för hur de fungerar och vilka resultat som faktiskt fås.
  • En rapport från 2022, ledd av Anna Bergh, beskriver vilken vetenskaplig grund som finns bakom dessa olika metoder och deras tillförlitlighet. Behovet av fler vetenskapliga studier inom området betonas som viktigt för att kunna dra faktiska kliniska slutsatser.

Tips på vidare läsning: