Flera virus som orsakar hjärninflammation (så kallad encefalit) räknas som allvarliga smittsamma djursjukdomar enligt svensk lag. Detta är sjukdomar som normalt inte finns i landet och som vi kommer att bekämpa för att utrota om våra djur blir drabbade.
Om man misstänker ett sådant virus på en häst i Sverige är det därför anmälningspliktigt.
Symptom på hjärninflammation hos häst
Symptom på hjärninflammation kan vara feber, slöhet, att hästen blir överkänslig för ljus och beröring och får darrningar och kramper. Hästen kan bli vinglig eller förlamad, gå i cirklar eller pressa sitt huvud mot väggen. Nedanstående virus kan infektera häst och även människa, och många kan också infektera olika fågelarter.
- Eastern, Western respektive Venezuelan Equine Encephalitis-virus (EEE-, WEE- och VEE-virus) förekommer i Nord- Central- och Sydamerika.
- West Nile-virus finns i Nord- och Centralamerika, Mellanöstern och emellanåt i delar av Europa.
- Japansk encefalit B-virus ses i Sydostasien.
- Rabies är dödligt och obotligt. Rabies förekommer i Östeuropa, men ovanlig i övriga delar av Europa. Över hela Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika är sjukdomen vanlig hos flera olika djurslag. B-sjukdom
- Bornavirus förekommer bland annat i olika länder i Europa inklusive Sverige.
- TBE-virus som kan ge fästingburen encefalit förekommer i Sverige och många andra länder.
Så smittas hästen – och kan smitta vidare
Alla ovanstående utom rabies, Borna och TBE är kända för att spridas från fåglar till varmblodiga djur med blodsugande insekter. En sjuk häst kan som regel inte föra dessa smittor vidare, utom när det gäller VEE.
Rabies smittar främst via djurbett. Bornavirus smittväg är inte helt klarlagd. TBE sprids med fästingar.
I länder där dessa sjukdomar förekommer är det vanligt att man håller hästarna vaccinerade mot sjukdomarna ifall det finns vaccin. För Bornavirus och TBE finns dock inget vaccin för hästar.