Vilka organ som insöndrar hormoner, vad hormonerna gör och hur regleringen av hormoner styr kan du läsa under fliken Endokrinologi – hormoner.
Hormonerna för signaler till målcellerna för att styra deras funktion. När allt fungerar som det ska, så reglerar en styrhormon hormoninsöndringen, så att hela tiden är den nivå av hormonet som kroppen behöver. När hästen har en endokrinologisk störning som exempelvis PPID, insulinresistens (ID) eller EMS påverkar hormonbalansen vilket ger olika sjukdomstcken.
Ämnesomsättning – metabolism
Metabolism/ämnesomsättning handlar om kroppens kemiska reaktionsvägar för att omsätta näring till energi, byggstenar och slaggprodukter, reglera utsöndring av hormoner och bryta ner intaget läkemedel till verksamma beståndsdelar.
Endokrina organ
Om hästen har en sjukdom eller skada på ett organ som isolerar hormoner kan det få en endokrinologisk sjukdom. Exempel är binjurarna, bisköldkörtlarna (parathyroidea), brässen (tymus), bukspottkörteln, fettvävnad, hjärtat, hypofysen, hypotalamus, levern, magarmkanalen, njurarna, placenta (moderkakan under graviditet), sköldkörteln, tallkottkörteln (epifysen), testiklarna och äggstockarna .
Hormonella sjukdomar kan börja som en störning i hästens kropp, men i längden komma att påverka viktiga funktioner. Foto: Lisa Chröisty