Rätt foder och regelbunden motion
Hästar som fått diagnosen EMS och som konstaterats vara insulindysreglerade kräver speciell omvårdnad för att fång skall kunna undvikas. A och O för en häst med EMS är korrekt utfodring och motion.
Undvik socker och stärkelse
För att minska fångrisken hos hästar med EMS bör intaget av fodermedel med högt innehåll av socker- och stärkelse undvikas, eftersom ett lägre intag av dessa minskar insulinfrisättningen i blodet. Foder som innehåller mycket stärkelse och socker omfattar de allra flesta kraftfoder, som havre, korn, majs, betfor, melass, pelleterade kraftfoder och müsliblandningar.
Grunden i foderstaten till en häst med EMS bör vara analyserat vallfoder (hö, hösilage, ensilage), vilket för övrigt gäller alla hästar. Vid en vallfoderanalys skattas bland annat innehållet av energi som mäts i Megajoule (MJ) per kg torrsubstans (ts) och mängden smältbart råprotein (smb rp), som anges i g per kg ts.
Riktmärken för foder till hästar med EMS:
För hästar med EMS, som många gånger är överviktiga, behöver man begränsa det totala intaget av energi. Om energikoncentrationen i vallfodret är för hög så kan den totala mängden foder i kg som man kan ge hästen bli för liten, dvs stråmängden minskar, vilket är negativt för hästen som behöver långa ättider. Energikoncentrationen bör därför helst vara under 9 MJ per kg ts i vallfoder som ska ges till hästar med EMS.
Analys av sockerhalten i vallfodret kan också göras. Man ska dock vara medveten om att olika analysmetoder används vid olika laboratorium, så analys av socker i vallfoder kan vara svårtolkat. Ett riktvärde som kan vara användbart är att sockerhalten i vallfodret bör understiga 10 procent av ts (dvs mindre än 100 g socker/kg ts).
Många vallfoderproducenter kan i dagsläget erbjuda foder med lågt sockerinnehåll till hästägare. Enbart sockerhalten bör dock inte användas som mått på om vallfodret är lämpligt eller inte för EMS-hästar, utan sockerhalten bör bedömas tillsammans med energimängd och proteinhalt i fodret. Proteinhalten i vallfoder bör ligga på ca 5-6 g smb rp/MJ.
Håll koll på hull och vikt
Då många hästar med EMS är överviktiga är det även viktigt att begränsa det totala intaget av energi, för att hästen ska minska i vikt. Detta är en viktig del i behandling av EMS då studier har visat att viktnedgång förbättrar insulinkänsligheten hos häst.
Motion förbättrar insulinkänsligheten
Regelbunden motion har visat sig kunna förbättra insulinkänsligheten, och minskar även risken för att hästen blir överviktig.
Att endast motionera hästar med EMS utan att samtidigt förändra utfodringen leder dock sällan till en bestående förbättring av insulinkänsligheten.
Vilken intensitet som krävs för att förbättra insulinkänsligheten är inte helt klarlagt. Generellt kan man säga att lite motion är bättre än ingen, även om vissa forskar menar att intensiteten behöver vara relativt hög, galopp i > 30 minuter 5 ggr / vecka, för att uppnå förbättrad insulinkänslighet.
Regelbunden motion har visat sig kunna förbättra insulinkänsligheten, och minskar även risken för att hästen blir överviktig – viktigt inte minst för hästar i riskzonen till EMS. Foto: Lisa Chröisty