Hälsa, skador, sjukdomar

Läkemedel & dopning

Läkemedel & dopning

En häst som behöver någon form av läkemedel anses inte vara i tävlingsmässigt skick och ska inte tävla, oavsett disciplin. 

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Om: Läkemedel till häst

Läkemedel som används till häst medför karenstid innan hästen får tävla igen. Hur lång karenstid olika läkemedel har, finns presenterat hos Svenska Ridsportförbundet (senast uppdaterad 2024.07.21). Tänk på att även avmaskningsmedel innebär tävlingskarens med 96 timmar.

Vid såväl tävling som träning kan det förekomma provtagning av hästar för att undersöka om det finns någon otillåten substans i hästens kropp med syfte att påverka hästens prestation. Det klassas i så fall som dopning av hästen. Inom travet tas varje år cirka 4 500 dopningsprov. Inom ridsport görs cirka 400 tester på häst och cirka 50 på ponny.

Läkemedel

Läkemedel som är inregistrerade i Sverige för användning till djur finns i Fass Vet. Förutom dessa läkemedel har veterinärer också möjlighet att använda läkemedel inregistrerade för människa till djuren.

På Svensk Travsport hittar du regler för läkemedelsanvändning.

Regler för läkemedelsanvändning

Hästen är sjuk och behöver medicin! Då ska veterinären inte bara besluta vilket läkemedel hästen behöver, utan hästägare och veterinär måste också ta hänsyn till de regler som gäller användning av läkemedel till hästar.

häst-muskler-anatomi-träningEn veterinär får bara förskriva läkemedel till en häst efter bedömning av hälsotillståndet hos hästen och om djurhållaren kan hantera läkemedlet på ett godtagbart sätt. Foto: Lisa Chröisty

Du som hästägare behöver också känna till reglerna runt tävling och medicinering. Vid användning av läkemedel till hästar finns det två regelverk:

1. Lagstiftning, bland annat från Jordbruksverket.

2. Särskilda regler för hästar underställda sportorganisationerna, till exempel Svensk Travsport, Svensk Galopp och Svenska Ridsportförbundet.

Lagstiftningen är tvingande – alla måste alltså följa den. Enligt djurskyddslagen är dopning av tävlingshäst ett brott och kan bli föremål för allmänt åtal.

Som sportutövare är du skyldig att känna till alla regler för dopning och otillåten medicinering för häst/ponny, vad som gäller i fråga om karenstider samt förbud och du har också skyldighet att ställa upp på dopningskontroll. Observera att dessa regelverk i vissa fall är än hårdare än lagstiftningen.

I Svensk Galopp finns ett tränaransvar som är strikt. Det innebär att tränaren alltid är ansvarig om hästen testar positivt för en otillåten substans. Galoppens egna domstolar bedömer om en häst fått i sig en otillåten substans genom en avsiktlig handling, oaktsamhet eller om det ligger utom tränarens kontroll, alternativt att tränaren inte kan visa hur det skett. Om hästen inte är upptagen i en träningslista är det ägarens ansvar.

⇨ Läs mer i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om träning och tävling med djur.

Alltid veterinärundersökning innan receptbelagd behandling

Som djurägare är man enligt djurskyddslagen skyldig att skydda sitt djur mot onödigt lidande och sjukdom. En häst som är skadad eller sjuk ska snarast ges nödvändig vård eller avlivas. Vården ska vid behov ges av en veterinär eller annan djurhälsopersonal. Det är bara veterinär som får ordinera läkemedel, det vill säga besluta att ett läkemedel ska användas till en specifik häst och hur läkemedlet ska användas. En veterinär måste undersöka och göra en bedömning av den sjuka hästen innan han/hon skriver ut eller lämnar ut läkemedel.

Att på eget bevåg behandla ett djur med läkemedel som man har tillgång till, utan att uppsöka veterinärvård, kan bedömas som en gärning som utsätter djuret för lidande eller sjukdom. Det kan därmed bedömas som ett brott mot djurskyddslagen. Detta gäller oavsett om man gör det mot sina egna eller andras djur.

Val av läkemedel

En veterinär måste i första hand använda läkemedel som är inregistrerade för häst i Sverige. Om sådant saknas, får hon/han i tur och ordning istället välja:

Ett läkemedel som är inregistrerat för ett annat djurslag i Sverige.

Ett humanmedicinskt läkemedel (ett läkemedel avsett för människor) eller ett läkemedel som är inregistrerat för djur i ett annat EU-land (så kallat licenspreparat).

Läkemedelsavfall: Så hanterar du det

Ofta blir det kvar några tabletter eller litet vätska i en injektionsflaska när hästen har fått sitt läkemedel färdigt.

Var ska man göra av resterna? Grundsvaret är att man ska lämna alla läkemedelsrester till ett apotek. Alla apotek tar emot överblivna läkemedelsrester från privatpersoner.

Bensinstationer och andra ställen som inte är apotek men ändå säljer läkemedel tar inte emot läkemedelsrester.

Skadligt för miljö och omvärld

Läkemedelsrester som kommer ut i miljön kan påverka omgivningen negativt. Släng därför aldrig överblivna läkemedel i toaletten eller i vanliga soporna! Det enda undantaget är rena näringslösningar och saltlösningar utan tillsats av läkemedelssubstanser. De kan hällas ut i avloppet. Man måste då vara säker på att de inte innehåller något annat, så lämna hellre in till apotek i alla fall snarare än att chansa.

Tomma sprutor och kanyler

Tomma sprutor utan kanyl kan man lägga i de vanliga hushållssoporna (restavfall). Där slänger man också förbandsmaterial och sjukvårdsartiklar. Kanyler är ett svårare kapitel. Man kan få eller köpa en särskild behållare för kanyler på apoteket.

I vissa kommuner får man också lämna in behållaren (med begagnade kanyler i) på apoteket, men det gäller inte överallt. Fråga på ditt apotek.

Du kan även fråga kommunen där du bor om hur man ska göra med kanylerna, alternativt lämna tillbaka dem till veterinären.

Andra regler för företagare

För den som är näringsidkare, alltså driver ett företag med hästar, gäller andra regler. Företagare behöver batala för att bli av med överblivna läkemedel. Det finns därmed flera kommersiella aktörer som tar emot läkemedelsavfall och kanyler.

Läsa mer?

Källa: Svensk Travsport, 2014-01-31

Karenstider

Det finns i Sverige karenstider för både tävling och slakt när det gäller häst, vilket du kan läsa om på den här sidan: Karenstider för tävling och slakt. Nedan beskrivs kortfattat olika aspekter av karenstid.

Karenstid för slakt

Det är viktigt att det inte finns några restsubstanser från läkemedel i livsmedel. Hästar är enligt lagstiftningen klassade som  livsmedelsproducerande djur, det vill säga avsedda att ätas upp efter slakt. Därför finns regler för vilka läkemedel som får användas till hästar, och grundprincipen är att man bara får använda läkemedel som har en fastställd karenstid för slakt. Om en häst behandlas med ett läkemedel som inte räknas gå ur kroppen under hästens livstid ger det livstids slaktkarens, vilket ska noteras i hästens pass av behandlande veterinär.

Karenstid för tävling

Olika preparat kan ge en kortsiktig prestationshöjande effekt på hästen, vilket klassas som dopning. För att alla ska tävla på samma villkor finns därför karentid även för tävling.

Fodertillskott kan ha karenstid

Även fodertillskott kan innehålla ämnen som har karenstid för tävling. Kontrollera alltid innehållsförteckningen innan du ger ett fodertillskott till en tävlingshäst.

Läsa mer?

Om: Dopning av häst

Vid såväl tävling som träning kan det förekomma provtagning av hästar för att undersöka om det finns någon otillåten substans i hästens kropp med syfte att påverka hästens prestation. Det klassas i så fall som dopning av hästen. Inom travet tas varje år cirka 4 500 dopningsprov. Inom ridsport görs cirka 400 prover på häst och cirka 50 på ponny.

Med dopning menas vanligen åtgärder eller medel som kan påverka djurets temperament eller prestations­förmåga. Mer specifikt har dopning definierats som ”tillförsel av i foder ej naturligt före­kommande ämnen, eller av i foder naturligt före­kommande ämnen men i onormal mängd. Likaså ämnen och åtgärder som kan ha allmän eller lokal­påverkande effekt”.

Man brukar dela upp dopning­begreppet i positiv, negativ, ”terapeutisk” och oavsiktlig dopning. Till detta kan också läggas olika försök att maskera dopning samt numer även risken för gendopning.

Så går ett dopningstest till

häst-muskler-anatomi-träningVid dopningstestning tas urinprov från hästen. Foto: Carin Wrange

Så går det till – dopningstest:

Beslut om dopningsprov kan tas av mål-/överdomare, ban-/tävlingsveterinär eller ansvarigt sportförbund och ska ske enligt följande rutin:

  • Urinprov tas från en tävlingshäst för att kontrollera så att inga otillåtna substanser förekommer.
  • Hästen förs under övervakning av funktionär till provtagningsstall efter löp/klass. Provtagning kan i vissa fall förekomma innan tävlingar.
  • Tränare, ryttare, ägare eller representant för dessa uppmanas att närvara för kontroll av provtagningen.
  • Ovan nämnd person skall vara noga med att kontrollera att protokollet som följer med provtagningsförpackningen har samma nummer som står på urinburkar och blodrör. Det är också viktigt att protokollet inte undertecknas av hästens representant innan kroppsvätska från djuret har överförts i burkar eller rör.
  • I första hand försöker provtagningspersonalen erhålla ett urinprov från hästen. Hästen kan kvarhållas upp till två timmar. Därefter tas blodprov. Se provtagningsinstruktioner dopningskontroll för urinprov och blodprov på Svensk Travsports webbplats eller provtagning på Svenska Ridsportförbundets webbplats.
  • Provet förvaras kylt och sänds i specialförpackning till laboratoriet.
  • Protokoll över dopningsprovtagning är framtaget av sportförbunden och laboratoriet i samarbete.
  • Urinprovet för dopningskontroll packas i en särskild förpackning. De olikfärgade kopiorna av protokollet går till sportförbundet, tävlingsarrangören, laboratoriet och hästägarens representant.
  • Vitt protokoll – till Svensk Travsport/arrangerande förbund
  • Gult protokoll – till banan/tävlingsarrangören
  • Blått protokoll – till SVA tillsammans med proverna
  • Rött protokoll – till hästens representant

Det tar cirka två till tre veckor att erhålla svar på analysen.

häst-muskler-anatomi-träningVid dopningstest tas även blodprover för analys. Foto: Carin Wrange

Vem är ansvarig om hästen är dopad?

En häst som tävlar får inte vara dopad – det är alla överens om. Men vems ansvar är det att hästen inte är dopad?

Här finns det lagstiftning som beskriver vem som ansvarar för vad. Sportorganisationerna, till exempel Svenska Ridsportförbundet och Svensk Travsport, har sedan egna, kompletterande regler.

Inom trav- och galoppsporten är det alltid hästens tränare som är ansvarig för att en häst inte är dopad. Inom ridsporten är det normalt sett den som rider hästen under tävlingen men, om det inte är ägaren, kan ägaren också vara ansvarig. Särskilda regler gäller om den som rider hästen är under 18 år.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets regler om dopning och otillåten medicinering (se sid 33 i TR)

Olika roller ger olika ansvar

Den som tränar eller tävlar med ett djur får bara ställa sådana prestationskrav på djuret som är anpassade till det enskilda djurets fysiska och psykiska förmåga. Man får heller inte tävla med ett djur som har fått läkemedel eller andra ämnen som kan påverka hästens prestationsförmåga eller temperament.

Den som anordnar en tävling ska bland annat se till att inhysningssystem som används i samband med tävlingen inte innehåller gammalt strömedel, foderrester eller gödsel och samt att ytor som kan nås av uppstallade djur rengjorts och desinficerats innan annat djur inhyses.

Rena boxar ska användas av två skäl – dels för att minska risken för oavsiktlig dopning, dels av smittskyddsskäl. Inom travsporten kallas dessa uppstallningsboxar för gästboxar och de är då dessutom alltid plomberade efter rengöringen.

Det finns särskilda föreskrifter från Jordbruksverket (L17, SJVFS 2011:24) om rengöring av gästuppstallning på tävlingsplatser.

Läsa mer?

Minska risken för oavsiktlig dopning

Varje år inträffar några fall av otillåten medicinering som kanske skulle ha kunnat undvikas om kombinationen hästar och läkemedel hanterats på ett annat sätt än vad som varit fallen.

Här finns några rekommendationer kring medicinering och vad du kan göra för att minska risken för oavsiktlig dopning. Det här är första delen av tre.

Dagens analysmetoder kan spåra även mycket små mängder av olika substanser. Det är viktigt eftersom små mängder kan påverka hästen. Det innebär också att kontakten mellan en tävlande häst och läkemedel och andra ämnen som inte är tillåtna i samband med tävling och träning för tävling helt måste förhindras.

Genom att ta reda på vad som gäller minskar du risken för oavsiktlig dopning. Kom dock ihåg att tränaren alltid är ansvarig för att hästen ej innehåller otillåtna substanser (gäller trav- och galoppsporten). Planera därför behandlingar tillsammans med din veterinär.

Hantering av läkemedel

Alla läkemedel ska förvaras i låst skåp, låst kylskåp eller annat låst utrymme. Detta är ett krav för receptbelagda läkemedel enligt Svensk Travsport men rekommenderas för alla läkemedel samt andra substanser som är belagda med karenstid.

Alla läkemedelsförpackningar ska vara märkta med namnet på den häst som de används till. Detta är tränarens ansvar.
Läkemedel som blivit över lämnas till apotek för destruktion. Alla förpackningar som varit i kontakt med läkemedel ska kasseras. Använd inte gamla läkemedelsförpackningar till fodermått!

Behandla rätt häst ! Alla läkemedelsförpackningar ska vara märkta med hästens namn. Låt en person vara ansvarig för hela medicineringen under behandlingen. Detta för att undvika att till exempel en dubbel dos ges, vilket kan leda till längre karenstid.

Sätt upp ett anslag på hästens boxdörr där det anges vilken häst som behandlas, med vilket preparat och under vilken tid.

Orala preparat

Läkemedel som ska ges i munnen till hästen bör om möjligt ges direkt in i munnen. Exempel på sådana preparat är läkemedel i form av pasta eller oral gel.

Om läkemedlet ska ges tillsammans med foder:
Blanda läkemedlet med en liten mängd foder som binder läkemedlet så att det inte dammar eller skvätter omkring, till exempel blötlagd betfor eller annat fuktat kraftfoder.

Använd särskild hink eller lös krubba. Lägg aldrig läkemedel i hästens ordinarie krubba. Märk hinken eller krubban och använd den inte till andra hästar. Gör rent den noggrant efteråt.

Ge inte hästen läkemedel inne i sin box utan stå någonstans där omgivningen är lätt att göra rent om spill sker.

Utvärtes preparat

Exempel på utvärtes preparat är kräm, salva, liniment och gel. Ibland ska de gnidas in i huden, ibland bara strykas på. Tvätta händerna noga efter appliceringen eller använd engångshandskar.

Använd engångsbandage (bomull och gasbinda) om det behandlade området ska bandageras. Ett alternativ är att tvätta bandagen i tvättmaskin innan de används igen, oavsett om det är till samma häst efter medicineringens avslutande eller till en annan häst.

Om preparatet används på en plats på kroppen som kommer i kontakt med utrustning eller täcken – använd separata persedlar för denna häst och gör rent dem när medicineringen avslutats.

Undvik att utföra behandlingen i hästens box. Preparat som har/kan ha inflammationshämmande effekt, till exempel DMSO, har en karenstid på minst 14 dygn.

Injektionsbehandlingar

Undvik att ge injektioner i hästens box. Stå på ett ställe som är lätt att göra rent. Undantag är administrering av penicillin som av säkerhetsskäl bör göras i box.

Injektion i led får endast utföras av veterinär. Ledbehandlingar har alltid minst 14 dygns karenstid. Om kortison givits i leden är karenstiden minst 28 dygn.

Här finns några rekommendationer kring medicinering och vad du kan göra för att minska risken för oavsiktlig dopning. Det här är sista delen av tre.

Ställ aldrig in någon annan häst i en box där en häst under behandling står, inte ens tillfälligt. Gör rent boxen extra noga när behandlingsperioden är avslutad och den efterföljande karenstiden. Glöm inte vattenkoppen.

Informera eventuella gäster om att det finns hästar i stallet som står under medicinering. Dessa hästars boxar ska vara märkta.

Släpp inte en tävlande häst i en hage tillsammans med en häst som står under medicinering eller under den efterföljande karenstiden.

Ge inte hästar brödrester, i synnerhet inte med vallmofrö. Kontrollera allt som ges till hästen så att det inte innehåller substanser som är belagda med karenstider.

”Smittorisker” med dopningssubstanser

Om du behandlar dig själv med utvärtes läkemedel, tänk på att detta kan överföras till din häst om du inte tvättat händerna! Det kan finnas viss risk för överföring även av läkemedel som tas på annat sätt, till exempel att läkemedelsrester från tabletter finns kvar på händerna eller via urin.

Detta gäller även andra ämnen, till exempel kosttillskott, naturmedel, utvärtes produkter och otillåtna ämnen såsom narkotika. Läs mer om aktiva och antidopning på Svenska Ridsportförbundet.

Tvätta alltid händerna efter all hantering av läkemedel och liknande ämnen samt efter toalettbesök innan du tar i hästen eller hästens utrustning.

Låt aldrig andra djur, till exempel katter och hundar, som står under läkemedelsbehandling vistas i hästarnas boxar.

För exakta uppgifter om gällande karenstider, sök information på Svensk Travsports hemsida eller Svenska Ridsportförbundet.

Källa: Svensk Travsport, 2019-04-01

Se upp för karenstid i fodertillskott, salvor m.m.

Även liniment, muggsalvor, insektsmedel, fodertillskott och liknande produkter kan påverka hästen. Därför har en del av dessa produkter också karenstid för tävling.

Innan man använder en salva eller någon annan produkt för utvärtes bruk på en tävlingshäst ska man kontrollera vad den innehåller. Svensk Travsport har en lista över ett stort antal produkter där en bedömning har gjorts avseende dessas möjlighet att påverka ett dopningsprov och/eller bestämmelser om djurskydd.Svensk Travsport bedömer ej preparatens eventuella effekt eller verkningsgrad. En produkt som inte finns med på listan är inte bedömd och kan alltså innehålla ämnen som kan påverka ett dopningsprov.

Även fodertillskott kan ha karenstid för tävling.Kontrollera alltid innehållsförteckningen innan du ger ett fodertillskott till en tävlingshäst.

Karenstider för vissa behandlingsmetoder och läkemedelsgrupper

Ibland använder man läkemedel eller andra produkter som inte har en fastställd karenstid för tävling. Till hjälp för att uppskatta en rimlig tid som man behöver vänta finns en översiktslista över läkemedelsgrupper och vissa andra ämnen eller metoder. Det är ryttaren och i viss mån ägaren (ridhästar) respektive tränaren (trav- och galopphästar) som ansvarar för att en häst inte tävlar innan karenstiden gått ut.

Håll dig uppdaterad om karenstider för olika preparat (ny lista from 2022-02-01):

Dopad av omgivningen?

Vid positiva dopningsfall har det ibland hävdats att hästen fått i sig det aktuella dopningsmedlet från omgivningen, till exempel genom att stå i en box där en annan, behandlad häst, stått. Det kallas för läkemedelskontamination.

Svensk Travsport (tidigare STC) har tillsammans med SLU och SVA därför genomfört pilotstudier för att bland annat se hur läkemedel sprids i hästens omgivning och om det kan vara förklaringen till positiva dopningsprover som lämnats i samband med tävling.

Forskarna har undersökt läkemedelssubstanserna:

  • Naproxen, finns bland annat i läkemedlen Naproxen, Naprosyn och Pronaxen
  • Flunixin, finns bland annat i läkemedlen Finadyne vet och Flunixin N-vet
  • Ketoprofen, i det här fallet som gel, finns bland annat i läkemedlen Orudis, Siduro och Zon.
  • Ibuprofen, finns bland annat i läkemedlen Ipren, Ibumetin och Alindrin

Läs mer om resultaten av dessa pilotstudier och hur man kan undvika oavsiktlig dopning med de här läkemedlen:

Påverkad ryttare eller kusk? Om läkemedel, alkohol och andra droger

För ryttare eller kusk finns det också regler för användning av läkemedel samt alkohol och andra droger.

Reglerna skiljer sig lite åt mellan olika hästsporter. Inom trav- och galoppsporten gäller att man inte får köra eller rida en häst i lopp om man har 0,2 promille alkohol eller mer (mätt i utandningsluft som alkoholkoncentration av 0,1 mg/l utandningsluft eller mer).

Man får heller inte vara så påverkad av alkohol, droger eller andra berusningsmedel att det ”framgår av hans åtbörder och tal” respektive kan antas att man ”inte kan rida på ett betryggande sätt”.

Svenska Ridsportförbundet tillhör Riksidrottsförbundet (RF) och följer därmed RF:s regler. RF har en lista över förbjudna ämnesklasser och dopingmetoder som gäller människor, det vill säga ryttaren.

Om man har behov av en viss medicin som finns på listan över förbjudna ämnen kan man i vissa fall söka dispens.

Källa: Svensk Travsport, 2014-01-31

Kort sammanfattat:

  • Vissa läkemedel har en karenstid. Därför är det viktigt att ha koll på karenstiden, då en häst som behandlats med läkemedel med karenstid inte får tävla förrän karenstiden är över
  • Dopning innefattar åtgärder eller medel som påverkar hästens temperament eller prestation, och det är strängt reglerat inom hästsporten
  • Hantering av läkemedel och förebyggande av oavsiktlig dopning kräver noggrannhet och planering för att undvika otillåten medicinering