Hälsa, skador, sjukdomar

Sjukdomar och skador - mage och tarm

Sjukdomar och skador - mage och tarm

Hästens mage och tarm är stora och viktiga organ. Ett av de allra mest akuta och allvarligaste en häst kan råka ut är kolik. Ibland går det över av sig själv, men ibland är det så allvarligt att en akut bukoperation behövs för att kunna rädda hästens liv.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

häst som äter grovfoder i lösdrift

Ett grovfoder i rätt mängd och av bra kvalitet  förebygger kolik hos häst. Foto: Carin Wrange

Hitta på sidan

Framgångsfaktorer: Så sköter du om hästens mage

  • Det är viktigt att utfodra hästen med rätt foder och av god kvalitet för att förebygga mag-tarmproblem som exempelvis kolik. Hästar som går på bete och får i sig mycket gräs under många timmar per dygn får mer sällan kolik än hästar som står uppstallade och utfodras med kraftfoder och kanske får mat bara några gånger per dygn.
  • Hagarna ska hållas så fria som möjligt från parasiter så att hästen inte smittas med en stor mängd maskägg när den går ute.
  • Foderbyten ska göras över flera dagar för att minska risken för kolik.
  • Se också till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten att dricka.

sjukdomar-och-skador-mage-och-tarm
Att se till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten är av största vikt för att undvika problem i mag-tarmkanalen, oavsett hur hästen hålls eller vilken tid på året det är. Foto: Lisa Chröisty

Hästens munhälsa: Viktig för mag-tarmkanal

Hästens mun är känslig. Tänderna ska skötas och betslingen anpassas för att minska risken för skador i munnen. Ta för vana att varje vecka öppna hästens mun och kontrollera laner, tänder, tunga, gom och insidan av kinderna och mungiporna. Det ska inte finnas sår eller tryckskador, och hästen ska inte ömma vid beröring och tryck över lanerna. Så här kan en munkoll gå till:

Regelbundna munundersökningar

Låt en veterinär undersöka hästens mun regelbundet. Ett vanligt intervall är en gång per år, men detta kan justeras efter hästens behov. En del hästar behöver kollas oftare än så på grund av exempelvis överbett som ger hakar och sår högt upp i hästens mun.

Anlita för bästa resultat helst en veterinär som är specialistutbildad inom just hästens tänder, en så kallad hästodontolog. En lista på särskilt utbildade hästodontologer kan du hitta här.

Kort sammanfattat:

  • Kolik är en av de allvarligaste och mest akuta sjukdomarna hos hästar. Kolik kan i värsta fall kräva akut bukoperation
  • För att förebygga kolik är det viktigt att ha koll på rätt mängd samt kvalitet på fodret hästen äter. Även parasitkontroll i hagarna minskar risken för kolik
  • För att undvika skador i hästens mun är det viktigt att anpassa betsling samt ha regelbundna kontroller av hästens mun
  • Hästen bör alltid ha tillgång till friskt vatten
454 copy

Läs mer hos HästSverige:

 

Tips på vidare läsning: 

Text: Gittan Gröndahl, SVA 2020-11-23. Senast uppdaterad 2024-02-21.