Hälsa, skador, sjukdomar

Sjukdomar och skador - nervsystem

Sjukdomar och skador - nervsystem

Nervsystemet är viktigt för hästens alla funktioner och om det är skadat kan det vara svårt att både använda hästen inom träning, och över huvud taget ge hästen ett fullgott liv.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Projektet Ta bort bakgrunden

Några områden för neurologisk undersökning av häst. Foto och illustration: Lisa Chröisty

Hitta på sidan

Sjukdomar och skador i hästens nervsystem

Centrala eller perifera nervsystemet?

Man skiljer mellan skador på det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg), som ofta påverkar medvetandet och styrningen av kroppen och kroppsfunktionerna, och skador på det perifera nervsystemet, som är nerverna som leder impulserna i resten av kroppen.

Orsaker till nervskador hos häst

Förgiftning är en orsak till nervskador. Trauma är en annan, till exempel vid omkullridning eller vid förträngning i halskotornas kotkanal. Vissa infektioner kan också ge nervskador.

Symptom

Nedsatt medvetande, blindhet, vinglighet, dålig koordination av rörelserna, förlamning och kramper kan vara allvarliga symptom från det centrala nervsystemet. Nedsatt känsel, förlamning och svaghet kan också vara tecken på skador i de perifera nerverna.

Behandling av sjukdomar och skador i hästens nervsystem

Förr var det inte helt ovanligt att man nervsnittade hästar som hade kroniska hältproblem. Det är förbjudet nu i Sverige. Om en häst inte kan känna var den har sina fötter kan det leda till mycket farliga situationer för ryttaren och hästen.

Läs mer:

Kort sammanfattat:

  • Skador i det centrala (hjärna & ryggmärg) och perifera nervsystemet (resten av kroppen) kan orsakas av bland annat förgiftning, trauma eller infektioner
  • Symptom på skador i det centrala nervsystemet kan vara bland annat nedsatt medvetande, blindhet, vinglighet, kramper och förlamning
  • Symptom på nervskador i perifera nerver kan vara till exempel nedsatt känsel, förlamning och svaghet

Tips på vidare läsning: 

(sjukdomar som rör hästens nervsystem)

Text: Gittan Gröndahl tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2014-08-25. Senast uppdaterad 2024-10-16.