Hälsa, skador, sjukdomar

Rhinitvirus

Rhinitvirus, vad betyder det?

Hästar har ett förkylningsvirus som heter ekvint rhinitvirus. Rhinitvirus finns i olika typer. De viktigaste är typ A, B1 och B2.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Rhinitvirus(1)_270

Unga hästar är mest mottagliga för luftvägsvirus . Foto: Sigbrit Mattsson, SVA

Hitta på sidan

Rhinit - snuva

Rhinit (eller rinit) kan översättas med snuva och betyder egentligen inflammation i näsans slemhinna. Virus sprids framför allt med utandningsluften och slem från näsan, men typ A kan också utsöndras i hästens urin under en lång tid. Hästar som infekteras kan bli förkylda under någon vecka med feber, snuva, hosta och svullnad i halsen, men ibland är de infekterade utan att man ser så mycket på dem.

Om man misstänker att hästen har en pågående infektion med rhinitvirus så kan veterinären ta ett prov från näshålan som analyseras för olika virus. Ibland tas samtidigt prov även för bakterier, som kvarka. Utan provtagning kan det vara svårt att ställa rätt diagnos. Behandlingen är olika om det är virus eller bakterier. För virus ska man aldrig ge penicillin, medan vissa bakterier kan behandlas i vissa fall.

Förvirrande namn på olika förkylningsvirus

Förut hette rhinitvirus ”Rhinovirus”, men det ordet ska inte användas längre. Två andra virus på häst, herpesvirusen EHV-1 och EHV-4 kallas ofta för ”Rhino” på engelska, en förkortning av ”Rhinopneumonitis virus”. Men EHV-1, EHV-4  och rhinitvirus är alltså tre olika virus och det är nog bättre att kalla dem för sina riktiga namn. EHV-1 kallas också för virusabort eller abortvirus, då det förutom förkylning kan orsaka kastning.

Ta hand om häst med virus

Det viktigaste för hästen om den är förkyld, oavsett orsak, är att den får frisk luft och vila ordentligt, även en tid efter att symptomen har avklingat. Man bör också se till att smittan inte kan spridas till andra hästar. Man isolerar den sjuka hästen och ser till att inte överföra smitta själv från den till andra hästar på sina händer eller kläder till exempel.

Hostan kan ofta sitta i upp till 3-5 veckor efter en förkylning hos hästar. Hostan vid förkylning hos häst brukar inte behöva behandlas, om det är enstaka hostattacker. Om hästen hostar mycket svårt, har feber eller det inte börjar avklinga inom 3-5 veckor bör man kontrollera med veterinär att den inte fått komplikationer i lungorna.

Om hästen drabbas av nedsatt ork kan veterinären med två upprepade blodprov se om den nyligen har haft en infektion med rhinitvirus. Då är det antikroppar mot virus som man mäter. Det är återigen ordentligt med vila som är behandlingen.

Kort sammanfattat:

  • Rhinitvirus orsakar en typ av hästinfluensa som främst påverkar övre luftvägarna och leder till symtom som rinnande näsa och hosta
  • Hästar med rhinitvirus kan uppvisa symptom som snuva, hosta, feber och nedsatt aptit. Diagnos ställs genom klinisk undersökning och ibland laboratorietester
  • Virus sprids genom direkt kontakt med smittade hästar eller genom inandning av smittsamma partiklar i luften. Det är vanligare i täta miljöer som stallar och tävlingsarenor
  • Behandling innebär ofta stödjande vård, såsom vila och vätsketillförsel. Förebyggande åtgärder inkluderar god stallhygien, vaccination och undvikande av kontakt med sjuka hästar

Tips på vidare läsning:

Ansvarig författare: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2018-06-15