Hälsa, skador, sjukdomar

Sjukdomar och skador - föl

Sjukdomar och skador - föl

När ett nyfött föl blir sjukt är det bråttom. Då krävs ofta intensivvård på ett djursjukhus – och avgörande är ofta att fölet kommer in i tid. Några timmars tidigare behandling kan betyda skillnad mellan liv och död. Intensivvården brukar i de flesta fall kunna rädda livet på fölet.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

nyfött-fuxfärgat-stoföl-av-rasen-swb-står-i-hgen-bredvid-det-fuxfärgade-stoet-som-betar

Ett föl kan snabbt insjukna från första symptom. Här kan du läsa vilka tecken hos fölet som bör göra att du ringer direkt efter veterinär, och vad kostnaderna kan vara för djursjukhusvård. Foto: Lisa Chröisty

Hitta på sidan

När behövs intensivvård?

Om du har hand om ett nyfött fölet hemma gäller det att vara mycket observant på alla former av onormala tillstånd för det unga fölet. Vänta inte för länge på veterinärkontakt, förloppet hos föl är mycket snabbare än hos en vuxen häst.

Du som har ett dräktigt sto bör skaffa en veterinärvårdsförsäkring som täcker fölet redan från start. Det är ändå viktigt att djursjukhuset ger dig information om prognosen och kostnader för föl som vårdas. Då kan du i värsta fall välja avlivning som ett alternativ, om utsikterna är låga att få ett bra resultat, eller om kostnaderna för att rädda fölet ser ut att överskrida budgeten.

Vad vill jourhavande veterinär veta om fölet?

  • Är fölet fullgånget?
  • Har fölet bajsat och kissat?
  • Har fölet sugreflex?
  • Har fölet feber? Normaltemp för föl är 38.0-38.5
  • Har fölet fått i sig råmjölk från stoet?
  • Har stoet läckt mjölk innan fölning?
  • Kan fölet själv resa sig?
  • Finns svullnad på benen, är den halt?
  • Är fölet behandlat hemma?
  • Hur mår stoet?

Vilka föl bör få omedelbar veterinärtillsyn?

  • Mycket för tidigt födda föl och överburna föl
  • Föl med låg födelsevikt
  • Tvillingar
  • Föl som är gulfärgade av meconium (tarmbeck) vid födseln
  • Föl efter förlossningar som var svåra (draghjälp, kejsarsnitt)
  • Föl vars efterbörd (placenta) kom före eller samtidigt med fölet
  • Föl vars navelsträng gått av för tidigt
  • Föl med medfödda missbildningar (t ex gomspalt, grava fel i benställningen)
  • Föl som inte är uppe och diar inom 2-3 timmar efter födseln
  • Föl som visar ökad trötthet och svaghet timme för timme, föl som mest sover
  • Föl med nedsatt sugreflex och/eller nedsatt aptit
  • Föl med diarré (framför allt om yngre än 1 vecka)
  • Föl med ledsvullnader
  • Föl med feber eller undertemperatur
  • Föl med kolik eller uppsvälld buk
  • Föl med kramper
  • Föl som urinerar onormalt lite eller inte alls

Akut sjuka föl kan köras i vanlig bil

Om det sjuka fölet snabbt behöver köras till klinik kan det ibland vara nödvändigt och gå snabbare att transportera fölet i en vanlig bil och låta stoet komma efter senare i en transport.

Se till att fölet har fått i sig mjölk innan resan för att ge energi och stödja immunförsvaret. Det allra viktigaste är råmjölken, som fölet bör få i sig under de första 2-3 timmarna i livet. Mjölka ur stoet och ge med flaska om fölet har sugreflex. Ta med resterande mjölk och värm fölet med filtar under transporten.

Personalen på hästkliniken vill ha information om anamnes för sto och föl, alltså uppgifter om hur länge stoet gick dräktigt, hur länge hon brukar gå dräktig, och om hon har haft flytningar eller feber. Berätta också om hur förlossningsförloppet var, hur placentan (moderkakan) såg ut, hur fölet har betett sig efter födseln och om vilka åtgärder ni har gjort för fölet.

Vad görs på kliniken?

När ett sjukt föl är på väg in görs förberedelser på hästkliniken. Akututrustning, provrör, dropp, mediciner och rullbår hålls redo för att kunna ta hand om fölet omedelbart vid ankomst. En stor, ren och välhalmad box görs i ordning till mamman och ofta en speciell mjuk madrass till fölungen. Ibland kan föl och sto stå tillsammans i samma box men ofta måste fölet ha en egen, avskärmad vrå. Man låter ändå stoet se och känna lukten av sitt föl för att undvika onödig oro.

Att vårda ett sjukt föl ställer stora krav på klinikens personal. Medicinering, matning, temperatur-kontroll med mera måste göras ofta. Tillståndet kan snabbt förändras hos det unga fölet. Det tas även en rad prover på fölet för att mäta t ex röda och vita blodkroppar, antikroppar med mera.

Ett föl som inte har fått i sig stoets råmjölk ges tillskott av antikroppar via plasma. Antibiotika sätts ofta in direkt på sjuka föl eftersom infektionsrisken är mycket hög. En annan medicinering som de flesta sjuka och nedsatta föl på klinik får är profylax mot magsår.

Det är förstås viktigt att det sjuka fölet får i sig tillräckligt med näring för att stärka immunförsvaret och för att bli frisk. Energibehovet ökar dessutom vid sjukdom. Om sugreflexen fungerar hos fölet är det bäst om det bäst om det kan dia stoet. Fölet får hjälp att resa sig varje timme och dia. Om fölet inte klarar av att stå men ändå har sugreflex, får det stomjölk eller ersättning med nappflaska. Tryck inte in mjölk hos ett föl som inte själv suger. Ett föl som inte vill eller kan dia eller suga från flaska måste matas via nässond. Ibland krävs näringsdropp.

Hur är prognosen?

De flesta sjuka föl som måste intensivvårdas på klinik klarar sig. De vanligaste diagnoserna är sepsis (bakteriell blodförgiftning), ”svagt föl”, mekoniumförstoppning,  diarré och andra former av kolik. Problem med benen och urinblåsan är inte heller ovanligt.

Prognosen för riktigt sjuka nyfödda föl är ändå avvaktande. Även om man sätter in intensiva åtgärder på djursjukhus så är det ungefär ett av fem sjuka nyfödda föl som måste avlivas. Ofta behövs det minst en dags intensivvård innan man kan veta åt vilket håll det går. De flesta som avlivas dör inom 24 timmar efter att de kom in till djursjukhuset.

Några av dem hade kanske kunnat räddas om de kommit tidigare. Andra har missbildningar eller skador som inte går att göra något åt. Men ibland tar man beslutet att avliva av ekonomiska skäl, för det är kostsamt med intensivvård.

Kostsam vård

Intensivvård för föl är kostsamt, i vissa fall behöver fölet konstant övervakning dygnet om för matning, vändning och passning av dropp- och syrgasslangar. Det är även vanligt att nya problem uppkommer under sjukhusvistelsen eller att fölets tillstånd hastigt försämras efter att allt först ha verkat gå åt rätt håll.

Ofta kastas man som djurägare mellan hopp och förtvivlan när man har ett föl under intensivvårdsbehandling. Personalen kommer att hålla dig som djurägare uppdaterad men arbetstempot på djursjukhusen är intensivt framförallt under vår och sommar och vård av de kritiskt sjuka hästarna måste prioriteras före telefonsamtal. Se till att få en daglig kostnadsuppdatering för vården, fråga gärna själv vid behov. Du kan också som djurägare sätta ett kostnadstak för vården och be att få en varning när kostnaderna närmar sig det angivna beloppet.

Kom ihåg! Ofta blir kostnaderna lägre och prognosen bättre om fölet kommer under vård tidigt i sjukdomsförloppet.

Kort sammanfattat:

  • Föl kan drabbas av fler olika hälsoproblem; infektioner, kolik, diarré, skelettskador med mera. Tidig upptäckt vid hälsoproblem och behandling är avgörande för att förhindra komplikationer
  • Att hästen får rätt näring är avgörande för dess utveckling. Tillväxtproblem och sjukdomar kan uppkomma vid bristfällig utfodring
  • Daglig rörelse och möjlighet att interagera med andra häster är viktigt för fölet. På detta sätt kan fölet utvecklas korrekt både fysiskt och mentalt - därav rekommenderas utevistelse för fölet i hage tillsammans med andra hästar och föl starkt
  • För att förebygga och snabbt åtgärda potentiella hälsoproblem hos fölet är regelbundna veterinärbesök och övervakning av fölets allmäna hälsotillstånd till hjälp. Även vaccinationer samt avmaskning är viktiga medel för att hålla fölet friskt