Hälsa, skador, sjukdomar

West Nile-virus

West-nile virus

West Nile-feber, även kallat nilfeber, är en virussjukdom som sprids mellan fåglar med myggor, men som ibland även kan smitta hästar och människor. Viruset kan inte spridas vidare från hästar eller människor. Många hästar som smittas av West Nile-virus får antingen inga symtom alls eller enbart övergående feber, men i enstaka fall kan infektionen utvecklas till svår hjärninflammation. West Nile-virus förekommer i många länder i Europa men har hittills aldrig hittats i Sverige. 

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Hästar kan inte sprida smitta

Viruset sprids mellan fåglar med myggor. I vissa fall kan en mygga överföra viruset till en häst eller människa. Från hästar och människor kan dock viruset inte spridas vidare eftersom virusnivåerna i blodet är för låga. Många hästar som smittas av West Nile-virus får antingen inga symtom alls eller enbart övergående feber och tillfrisknar då oftast komplikationsfritt. Endast en liten andel av de smittade hästarna utvecklar allvarlig sjukdom med neurologiska symtom, vilket kan ses som problem med balans, muskelryckningar, förlamningar i till exempel huvudet, förändrad vakenhetsgrad, cirkelgång, eller att hästen trycker huvudet mot väggen. Om en häst får neurologiska problem är det inte ovanligt att den behöver avlivas av djurskyddsskäl, och 30% av hästarna som drabbas av West Nile-feber med neurologiska symtom överlever inte. Det finns ingen specifik behandling mot sjukdomen.

West Nile-virus är nära besläktat med fästingburen hjärnhinneinflammationsvirus (TBE) som finns i Sverige, och även med många andra vektorburna virus (=som sprids via bett av en insekt) som finns i andra länder.

West Nile feber förekommer i stora delar av världen - men ännu inte i Norden

I Europa förekommer viruset i flera länder, och det har förekommit fall av sjukdomen hos hästar så långt norrut som Tyskland. Sjukdomsfallen ses vanligen från juli till oktober, då myggorna är som mest aktiva. I Nordamerika förekommer sjukdomen så långt norrut som södra Kanada.

Vaccin finns tillgängligt

Det finns vaccin mot West Nile-virus för hästar. Vaccinen har god skyddande effekt, och det är tillåtet att vaccinera. Vaccinet skyddar den individ som vaccineras, men påverkar inte smittspridning vare sig till andra hästar eller människor.

I USA rekommenderas att vaccination mot sjukdomen ska ingå i den grundläggande vaccinationsstrategin för hästar i de områden där WNV förekommer. Inom Europa varierar rekommendationerna mellan olika länder, men generellt rekommenderas bara vaccination i områden där viruset cirkulerar.

Veterinär måste kontaktas om man misstänker sjukdomen

West Nile-feber lyder under epizootilagen och djurägare som misstänker fall av sjukdomen ska kontakta veterinär. Veterinär diskuterar därefter med SVA och Jordbruksverket om provtagning och vidare åtgärder. Diagnostiken grundar sig ofta på symtom och att antikroppar mot West Nile-virus påvisas.

West Nile-feber är inte smittsamt, men tills man verkligen vet att det är den sjukdomen bör alla hästar med neurologiska symtom och feber behandlas som smittsamma. Detta minskar risken för smittspridning om hästen lider av annan smittsam sjukdom.

Kort sammanfattat:

  • Viruset finns i nuläget inte i Sverige
  • De flest hästar får inga eller enbart milda symtom efter infektion, men ett fåtal kan få allvarlig neurologisk sjukdom
  • Viruset kan inte spridas från en infekterad häst
  • Vaccin skyddar endast den vaccinerade hästen

Tips på vidare läsning: 

Ansvarig författare: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2014-08-11. Senast uppdaterad 2025-06-30 av Branislav Lakic, biträdande statsveterinär vid SVA.