Även hundar kan drabbas
Tidigare trodde man att endast hästdjur kunde få hästens speciella influensatyp. Men i början av 2000-talet kom rapporter från USA att hundar insjuknat i hästinfluensa. Det har oftast gällt hundar som levt väldigt tätt tillsammans med hästar.
Exempel på det är kapplöpningshundar som bor vid hästkapplöpningshästar, samt jakthundar i England som bor och transporteras tillsammans med jakthästar. I Sverige finns dock inga kända fall av hästinfluensa på hundar.
Obligatorisk vaccination
Det är obligatoriskt att vaccinera tävlingshästar inom alla svenska hästsporter. Det är viktigt att så många hästar i stallet som möjligt är vaccinerade, oavsett om de tävlar eller inte. Då ger vaccinationen ett så bra skydd som möjligt, smittspridningen blir minimal. När influensaviruset drabbar en ovaccinerad häst börjar viruset föröka sig i hästen, som i sin tur då utsöndrar stora mängder virus som kan smitta andra hästar. Däremot är det mycket svårare för viruset att föröka sig och spridas om hästarna är vaccinerade. Korrekt vaccinerade hästar utsöndrar inte lika mycket virus som ovaccinerade hästar.
Under en period var det frivilligt att vaccinera tävlingshästar inom travet i Sverige, till skillnad från andra länder. Reglerna ändrades så att det åter blev obligatoriskt efter att influensan härjat i flera utbrott i svenska travstallar 2007.
Vacciner mot hästinfluensa ger inte alltid 100 procent skydd mot infektion, men smittade vaccinerade hästar blir inte lika sjuka och smittsamma som ovaccinerade. De får som regel inga komplikationer och de kommer snabbare tillbaka i kondition.
Text: Gittan Gröndahl, Tf statsveterinär, SVA, senast uppdaterad 2022-02-11
Om hästinfluensa på SVA:s webbplats >>