PPID är en hormonell, så kallat endokrin, sjukdom. En endokrin sjukdom påverkar bildningen av de hormoner som styr skeenden i hästens kropp. Hormoner växelverkar med varandra och har många effekter på kroppen. Om det finns en störning av normal hormonbildning och hormonaktivitet kan det ha många effekter.
Hypotalamus och hypofysen är körtlar som ligger placerade vid basen av hästens hjärna och som är order- och kontrollcentral för bildningen av dess hormoner. Dessa kemiska budbärare fördelar sig med blodcirkulationen till alla andra vävnader i hästens kropp.
Hos en frisk häst existerar dessa hormoner i balans med varandra och spelar en viktig roll för bibehållandet och kontrollen av kroppens olika funktioner.
Onormala mängder hormoner ger sjukdom
Vid PPID finns ofta en cellförändring eller godartad tumör i hypofysens mellanlob (pars intermedia). Det gör att produktionen av vissa hormon ökar onormalt mycket och det kan ge många olika effekter på kroppen. Symtomen beror på vilket hormon som tillverkas av tumören. Ett av hormonen, ACTH, gör att kroppen ökar sin tillverkning av kortison. Det påverkar bland annat vikten och huden.
Hos vissa äldre hästar och ponnyer undergår nervceller i hypotalamus en fortskridande degeneration och bildar otillräcklig mängd av en nervsignalsubstans som heter dopamin. Dopamin har betydelse för kontrollen av sekretionen (avsöndringen) i den delen av hypofysen som heter pars intermedia, som i sin tur ansvarar för utsöndringen av olika hormoner, bland annat det viktigt ACTH-hormonet.
När pars intermedia inte får tillräckligt med dopamin från hypotalamus blir slutresultatet en bildning av onormalt stora mängder av dessa hormoner vilket leder till sjukdomssymptom.
Medelålders hästar kan ha sådana störningar utan att ägarna lägger märke till det. Cirka 20 procent av alla hästar och ponnyer över 15 år är drabbade av sjukdomen i någon grad. Många gånger tror man att det beror på hästens ökande ålder och därför inte söker hjälp hos veterinär.
Cirka 20% av alla hästar och ponnyer över 15 år väntas vara drabbade av sjukdomen, många gånger utan att ägaren söker hjälp då det är lätt att tro att symptomen ’bara beror på ålder’.