En häst som behöver någon form av läkemedel anses inte vara i tävlingsmässigt skick och ska inte tävla, oavsett disciplin.
Läkemedel som används till häst medför karenstid innan hästen får tävla igen. Hur lång karenstid olika läkemedel har, finns presenterat hos Svenska Ridsportförbundet (OBS! Ny lista fr.o.m. 2022-10-01). Tänk på att även avmaskningsmedel innebär tävlingskarens med 96 timmar.
Vid såväl tävling som träning kan det förekomma provtagning av hästar för att undersöka om det finns någon otillåten substans i hästens kropp med syfte att påverka hästens prestation. Det klassas i så fall som dopning av hästen. Inom travet tas varje år cirka 4 500 dopningsprov. Inom ridsport görs cirka 400 tester på häst och cirka 50 på ponny.
Läkemedel
Läkemedel som är inregistrerade i Sverige för användning till djur finns i Fass Vet. Förutom dessa läkemedel har veterinärer också möjlighet att använda läkemedel inregistrerade för människa till djuren.
På Svensk Travsport hittar du regler för läkemedelsanvändning.
Dopning
Med dopning menas vanligen åtgärder eller medel som kan påverka djurets temperament eller prestationsförmåga. Mer specifikt har dopning definierats som ”tillförsel av i foder ej naturligt förekommande ämnen, eller av i foder naturligt förekommande ämnen men i onormal mängd. Likaså ämnen och åtgärder som kan ha allmän eller lokalpåverkande effekt”.
Man brukar dela upp dopningsbegreppet i positiv, negativ, ”terapeutisk” och oavsiktlig dopning. Till detta kan också läggas olika försök att maskera dopning samt numera även risken för gendopning.
Läs mer om dopningsprov, karenstider samt forskning: