Hälsa, skador, sjukdomar

Obduktion och biopsi

Obduktion av häst

Det finns olika hjälpmedel för att undersöka och ställa diagnos vid sjukdom hos en häst. Två av dem, obduktion och biopsi, presenterar vi på den här sidan.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Biopsi kan ge svar på svåra gåtor

Blodprov, röntgen och bakterieodling kanske de flesta känner till. Men ibland kan man behöva ta prov från delar av kroppens organ och vävnader från en levande häst för att studera i mikroskop. Det kallas för att ta biopsi.

häst-med-hudsjukdom
Biopsi är ett vanligt hjälpmedel vid hudproblem. Foto: Carin Wrange

Biopsi vid hudproblem

Vid hudproblem till exempel, kan veterinären ta hela eller en liten bit av hudförändringen med ett speciellt instrument eller skalpell. Beroende på hur stor bit som tas, kan lokalbedövning och något stygn behövas ibland. Vävnadsbiten läggs i konserverande medel, till exempel formalin.

På patologlaboratoriet skärs provet i tunna skivor, färgas och granskas i mikroskop. Det kallas PAD – patolog-anatomisk diagnos.

Om en häst dör eller avlivas akut eller efter en tids sjukdom är det ofta värdefullt att låta obducera den. Obduktion innebär att en veterinär gör en inre kroppslig undersökning av det döda djuret.


Genom mikroskop kan små, små förändringar från delar av hästens kropp (genom biopsi) upptäckas. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

När behövs obduktion av häst?

Obduktion ger svar

Det är inte alltid som man före obduktionen känner till vad som drabbat hästen.

Efter obduktion kan man oftast få veta mer och det kan kännas bra för alla inblandade. Ibland bekräftas misstankarna om orsaken för sjukdom och död, ibland leder undersökningen till nya slutsatser och fynd.

Vid misstanke om smitta

Vissa sjukdomar är smittsamma eller kan på andra sätt påverka andra djur, till exempel förgiftning, och då är det bra att få ”facit” så att man kan skydda fler djur från att bli sjuka.

Så är det till exempel ofta då ett dödfött föl föds fram, alltså vid kastning. Med provtagning och obduktion kan man fastställa om det rör sig om något smittsamt som riskerar andra dräktiga stons föl.


Vid en del fall, exempelvis dödfödda föl, rekommenderas obduktion alltid då det finns risk för att dödsorsaken kan vara något smittsamt som annars riskerar drabba än fler hästar. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Kort sammanfattat:

  • Biopsi innebär att ta vävnadsprover från en levande häst, ofta vid hudproblem, för mikroskopisk undersökning och patolog-anatomisk diagnos (PAD)
  • Obduktion och provtagning är särskilt värdefulla vid misstanke om smittsamma sjukdomar eller förgiftning, för att skydda andra djur från att bli sjuka
  • Obduktion av död häst eller föl ger viktig information om dödsorsaken, kan bekräfta misstankar eller avslöja nya fynd, och är särskilt värdefull för att identifiera smittsamma sjukdomar eller förgiftning som kan påverka andra djur