Hälsa, skador, sjukdomar

Sårbehandling

Behandling av sår på häst

All behandling av sår skall sikta på att stödja den naturliga reparationsprocessen och så långt som möjligt undvika att störa den. Kom ihåg att ljummet vatten alltid är första val vid rengöring av akuta sår.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Kolla noga varje dag

Hur vet du om ett sår är infekterat? Har du en häst med en sårskada skall du självklart varje dag ta tempen på den och  varje dag noga kontrollera skadan och området kring den. Dock ska du inte varje dag byta bandage på hästen om det inte har blivit blött eller kraftigt nedsmutsat.

Om skadan plötsligt svullnar upp, blir varm och öm är det ett tecken på att en infektion kan vara på gång. Svullnad i omgivningen, till exempel lymfangit i ett ben, och påverkat allmäntillstånd med feber är andra alarmsignaler. Kontakt ska då tas med veterinär för undersökning och eventuell behandling.

Stelkramp

Vid sårskador är det viktigt att tänka på risken för stelkramp. Titta i hästens pass när den senast fick en påfyllning av stelkrampsvaccin. Tänk på att alltid använda engångshandskar av plast vid all form av sårvård samt slänga använt bandagematerial i separat soppåse för att förhindra spridning av oönskade bakterier.
Försök att få hjälp att hålla hästen och för att assistera dig.

Rengör först med ljummet vatten

Om det skadade området på hästen är mycket smutsigt bör det först göras rent med ljummet vatten för att man ska kunna se exakt var såret sitter och om möjligt även hur djupt det är. Rengöring med ljummet vatten är bästa alternativet vid alla former av sårvård. Spola helst vatten med slang och om det inte är möjligt använd hink och en ren svamp. Kom ihåg att alltid använda engångshandskar när du rengör sår.

Efter rengöring med vatten bör såret och området närmast även tvättas med koksaltlösning. Se till att alltid ha små portionsflaskor med koksaltlösning hemma. Apoteken brukar även kunna sälja större förpackningar på 0.5-1.0 liter med koksaltlösning. Om du behöver ännu större mängder kan du själv göra koksalt-lösning. Koka upp 1 tesked bordsalt med 1 liter vatten, låt svalna innan användning. Blandningen håller ett dygn, därefter får du kassera och göra nytt.

Behöver veterinär tillkallas?

Undersökning av sårets omfattning är nästa steg i behandlingen. Redan under rengöringen har du säkert skaffat dig en första bild av sårets omfattning. Det är nu du avgör om du själv skall fortsätta behandlingen eller om veterinär skall tillkallas. Är skadan så omfattande att den bör sys? Finns risker för komplikationer? Närhet till leder, senskidor etc? Finns fickbildningar? Är det ett sticksår? Finns något främmande föremål djupt inne i såret (bit av kvist, stenar etc)?

Frågorna är många, men är du osäker på hur du skall göra, kontakta din veterinär för rådgivning! Ring hellre en gång för mycket än tvärtom. Det gäller också om du är osäker om stelkrampsvaccination. Om veterinären ska komma till stallet för undersökning av den skadade hästen ska du förbereda detta. Läs mer om veterinärens besök.

Använd inte tvål

Inom modern sårvård avråder man från att använda någon typ av tvållösning för den akuta sårvården!  Även om tvål dödar bakterier är den samtidigt giftig mot hudens celler. Du ska heller inte tvätta med väteperoxid eller alsolsprit på akuta sår.

Det rengjorda såret ska därefter skyddas med någon form av kompress och bandage. Se till att ha rätt material hemma i stallet. Läs mer om vad som behöver finnas i stallapoteket.

Kunskapen om hur olika sår ska behandlas har ökat de senaste åren. Det ger bland annat möjlighet att avsevärt minska användningen av antibiotika. För vissa typer av sår är det både onödigt och ger sämre läkning om antibiotika används.

Genom att istället använda bioaktiva kompresser som håller såret fuktigt så stimuleras sårläkningen på rätt sätt. Det bildas mindre svallkött, orsakar mindre smärta, läkningstiden förkortas och kostnaderna minskas. Sår ska alltså inte ”luftas” som man tidigare rekommenderat.

Ingen salva på färska sår

Det färska och rengjorda såret ska inte täckas med någon form av salva. Salvor till häst ska enbart användas i mjukgörande syfte på till exempel skrubbsår, för att mjuka upp krustor i huden vid mugg eller sommartid (främst med zinkpasta) för att skydda mot angrepp av insekter.

Rådgör med din veterinär om vad du bör ha hemma i stallet för att bäst ta hand om sår. Om dessa produkter saknas i ditt lokala apotek, be dem beställa hem varorna.

Varför syr veterinären ett sår?

Att sy en sårskada – eller ”suturera” som veterinären säger – är ett väldigt bra sätt att få en snabb och hållbar (och ”snygg”) läkning av lämpliga skador. Målet är att få en liten sårhåla med påföljande lite granulationsvävnad (vävnad som bildas under läkningen) och ett smalt, starkt ärr.

I samband med sutureringen avlägsnas skadad vävnad och sedan sluts såret i ett eller flera suturlager. Ibland, till exempel vid fickbildningar läggs även en ”drän” in, det vill säga ett plast- eller gummirör som leder bort sårvätska de första dagarna. Dränen avlägsnas efter 3-4 dagar medan stygnen (”suturerna”) tas bort efter cirka 10 dagar.

Inte alla sårskador lämpar sig att sy. Äldre, infekterade skador passar inte att sy, men ibland görs det och då efter en tids antibiotikabehandling. Vissa typer av sår, med omfattande vävnadsskador och stora huddefekter, kan vara svåra att sy. Istället riktas behandlingen in på att understödja sårläkningen på annat sätt, till exempel genom att främja bildningen av ny hud.

Antibiotika kan försämra

Kroniska sår som är koloniserade innebär att de mikroorganismer som finns där kan dela sig och öka i antal, men de orsakar ingen skada och det råder en balans mellan värden (hästen) och bakterierna. Sårläkningen är inte fördröjd och sårläkningen kan till och med stimuleras av bakterieförekomsten och försämras av antibiotika!

De kritiskt koloniserade såren däremot har försämrad eller upphörd läkningsförmåga, men värden uppvisar inga kliniska tecken på infektion. Bakterierna växer till och har passerat nivån för balans med värden. Läkning kan återupptas igen efter antimikrobiell behandling.

När sår har blivit infekterade har invasionen av bakterier nått in i värdens vävnader med cellskada till följd. Läkningen har upphört, såret är exsudativt, det blir för mycket eller för lite granulationsvävnad och lokala symtom såsom svullnad, rodnad, smärta och värme uppträder. Hästen kan också visa allmänna tecken på sjukdom i form av feber, nedsatt aptit och/ eller hälta.

Vid åtgärd av infekterade sår är antibakteriell behandling nödvändig, men oavsett åtgärd kommer sårläkningen att hämmas.

Kort sammanfattat:

  • För att effektivt behandla sår hos hästar är det viktigt att först rengöra såret noggrant för att förhindra infektion
  •  Valet av förband till såret beror på sårets typ och läge. Vanliga förband inkluderar sterila gasbinda och självhäftande bandage. För djupa eller större sår kan en veterinär rekommendera specifika sårskydd eller avancerade bandage
  • Håll noga koll på tecken på infektion, som rodnad, svullnad, eller varbildning. Regelbunden rengöring och användning av antibiotiska salvor kan bidra till att förebygga infektioner
  •  Allvarliga sår eller de som inte läker som förväntat bör alltid bedömas av en veterinär. Professionell bedömning är avgörande för korrekt behandling och för att undvika långsiktiga komplikationer

Tips på vidare läsning: