HästSverige ger dig en inblick i vad som händer inför, under och efter en operation. Texten och bilderna skildrar hur det kan gå till en vanlig dag på Universitetsdjursjukhuset (UDS) vid SLU i Uppsala. Bilderna är tagna på den gamla hästkliniken, byggd på 1970-talet, som UDS nu flyttar ifrån.
Inom modern veterinärmedicin är operation av häst vanligt för att behandla skador, sjukdomar samt för att ställa vissa diagnoser. I de flesta fall sövs hästen vid ingreppet men det förekommer även att hästar opereras stående (vakna) med sedering (lugnande), lokalbedövning och smärtlindring.
Artroskopi (titthålskirurgi i leder) är det vanligaste ingreppet på de flesta hästkliniker som utför operationer. Artroskopi görs bland annat för att ta bort lösa benbitar, rensa ledytor där det utvecklats artros eller för att kunna ställa en diagnos om skada.
Att söva en häst är inte helt riskfritt då den tunga kroppen kan ta skada om den ligger under lång tid. Genom ny forskning vid bland annat SLU, har metoderna att hålla häst sövd och därefter klara uppvakningen förbättrats radikalt de senaste åren. Exempel på det är att hästen tillförs gasen kvävemonoxid vilket förbättrar allmäntillståndet efter utfört ingrepp.
Läs mer om forskningen kring sövda hästar.
Vid planerad operation (inte akut):
Oftast anländer hästen till kliniken dagen innan för att acklimatisera sig vid miljön vilket ger en bättre och säkrare narkos. Hästen utfodras på kvällen men får därefter inget foder på morgonen innan operationen.