Den lämpligaste tidpunkten för att ta träckprov på friska hästar är april-juni, innan byte från vinterhagar till sommarhagar. Även de hästar som inte går på traditionellt bete bör provtas under den perioden.
Om man tillämpar så kallad riktad selektiv avmaskning, provtas hästarna innan avmaskning och sedan avmaskas endast de hästar som utskiljer över en viss mängd maskägg. På så sätt kan antalet avmaskningar reduceras, framförallt i grupper med vuxna hästar.
Träckprov kan även tas som kontroll att avmaskningen har haft önskad effekt. Träckprov är viktigt för att kunna lägga upp en strategisk avmaskning för din häst.
Dokumentera gärna vilka betes- och avmaskningsrutiner som tillämpats samt resultat av tidigare träckprov.
Träckprovsundersökning är lämpligt att göra på våren (april-maj) då vuxna äggproducerande maskar finns i tarmen. På hösten befinner sig eventuella larver av stor blodmask i blodkärlen och producerar inga ägg. Det finns ingen koppling mellan höga EPG och förekomst av S. vulgaris. Snarare ses S. vulgaris oftare hos hästar med få eller inga ägg i träcken.
Det är inte möjligt att i mikroskop särskilja ägg från stora och små blodmaskar. För att diagnostisera stor blodmask, S. vulgaris, måste träck undersökas antingen genom odling i två veckor så att larver kläcks och kan identifieras, eller genom PCR (DNA-analys). PCR ger svar direkt vid analys.
Det är viktigt att djurägare och förskrivande veterinär har kunskap om de olika metoderna för att göra en korrekt bedömning utifrån provsvaret. Nedan kan du läsa om de olika metoderna.
Träckprov från varje häst hanteras för sig vid analysen. Foto: Carin Wrange
Vid analys av maskägg i träck bör det noteras att ägg endast avges av vuxna könsmogna maskar; man får alltså inte information om hur många larver en individ bär på. Tyvärr finns få metoder att tillgå för detektion av larvstadier i hästen. Det finns en antikroppstest för att diagnostisera S. vulgaris men den är inte tillgänglig på marknaden ännu. För diagnostik av små blodmaskar finns inget alternativ till träckprov.