Hindra smittspridning vid misstanke
Vid misstanke om att djur drabbats av sjukdomen skall veterinär genast tillkallas. Det är allvarligt. Innan veterinär anlänt måste vidare smittspridning förhindras. Det innebär att drabbade djur hålls inomhus. Symtomlösa djur som kan ha kommit i kontakt med sjuka djur tas också in. Flytt av insjuknade djur från gården eller till stallbyggnader med andra djur får inte ske. Personer, fordon eller andra föremål som kan ha kommit i kontakt med drabbade djur får inte lämna gården.
Liknar mul- och klövsjuka
Vesikulär stomatit är väldigt lik den allvarliga djursjukdomen mul- och klövsjuka. En viktig skillnad är att mul- och klövsjukeviruset inte drabbar hästar. Så på sätt och vis är det bra om det finns en häst med bland de sjuka djuren – då kan man hoppas på att det i alla fall inte är mul- och klövsjuka!
Det finns andra virus som ger blåsor runt munnen och händerna på barn, som ibland kallas ”höstblåsor”. Barnens sjukdom ska man inte kalla varken för ”mul- och klövsjuka” eller ”vesikulös stomatit” för då finns det risk att någon förväxlar det med de allvarliga djursjukdomarna, fast det är helt olika virus. Barnens ”höstblåsor” orsakas ett coxsackievirus.