Det finns ännu ingen känd orsak till nervsjukdomen. Mycket tyder på giftverkan, eventuellt i kombination med en immunologisk reaktion. Ofta blir flera hästar i samma stall sjuka ungefär samtidigt. De drabbade hästarna blir försvagade, särskilt i bakbenen. Symptomen börjar ofta smygande, en häst ”tappar ett bakben” vid träning, det vill säga snubblar och kotar över. I svåra fall kan hästen ta flera steg på detta sätt, i värsta fall ramlar den omkull och kan inte ta sig upp igen.
Utbrotten av polyneuropati förekommer främst under vintern (januari till maj) vilket gör att forskarna misstänker att något i det inplastade ensilerade fodret skulle kunna orsaka sjukdomen. En annan teori är att det kan vara en reaktion efter en infektion, men ingen smitta har kunnat visas. Ännu finns inga säkra bevis för de teorierna.
Inom forskningsprojekten som har bedrivits kring hästsjukdomen har foderprover samlats från några av gårdarna där hästarna har insjuknat i polyneuropati. Man har även gjort kliniska undersökningar av hästarna samt tagit reda på uppgifter om utfodring, skötsel och miljö. Flera av de avlivade hästarna har obducerats och nervvävnad har undersökts. Blodprover undersöks för antikroppar mot nervvävnad.
Merparten blir friska
Bland de sjuka hästar som studerades avlivades 29 procent. Resterande hästar blev till slut friska, ofta inom ett halvår, men i vissa fall tog det väldigt lång tid, upp mot 17 månader. Ingen särskild behandling gavs till de sjuka hästarna under konvalescensen utom visst tillskott av vitamin B, E och selen.
Ansamling av fall
När platser och datum studerades för 136 utbrott i Skandinavien sågs en ojämn fördelning. Trots att det finns fler hästar och stall i Sverige, så kom 120 av utbrotten i Norge. Vissa år är värre än andra. Det finns en tydlig säsongsvariation, med 91 procent av utbrotten i januari-maj. Ansamlingar av utbrott i tid och rum förekom, så kallad ”klustring”, enligt två av tre statistiska analysmetoder. Den okända faktor som utlöser polyneuropati på häst förekommer alltså ofta på flera ställen samtidigt i ett område, och oftare på vårvintern. Det pekar inte mot en ärftlig sjukdom. Framtida studier kan istället inriktas på andra tänkbara faktorer som väder, som kan påverka foder eller skötsel, eller en infektionsreaktion.