Hälsa, skador, sjukdomar

Leptospiros

Leptospiros

Leptospiros är en ovanlig sjukdom bland svenska hästar. Det finns olika typer, serovarer, av den spiralformade bakterien.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Leptospiros(1)_270

Råttor och gnagare kan sprida leptospira med sin urin. Illustration: Helena Johansson, SVA

Hitta på sidan

Leptospiros, ovanligt hos svenska hästar

Sjukdomen drabbar olika djurslag och även människa på olika sätt. Smittan kommer från olika djur som själva inte blir sjuka. De kallas för reservoardjur.

Råttor och möss kan till exempel vara bärare av Leptospira. Hundar i vissa varmare länder bär ofta på leptospiros. Hästar som blir sjuka får mild feber och sänkt aptit.

I allvarligare fall ses småblödningar på slemhinnor, missfärgad urin, blodbrist, gulsot,nedsatt allmäntillstånd och allmän svaghet.

Föl som smittats i livmodern kan bli mycket dåliga och dö. Kastning hos häst förekommer också. En del hästar kan utveckla svåra ögonproblem en tid efter en infektion med leptospira.

Leptospirabakterierna är känsliga för antibiotikabehandling. Inget vaccin finns för hästar.
Leptospiros på häst är en anmälningspliktig sjukdom. Människor kan också få leptospiros och det är också anmälningspliktigt. Det är ovanligt i Sverige men mer vanligt på vissa håll ute i världen.

Kort sammanfattat:

  • Leptospiros smittas från så kallade reservoardjur, d.v.s. djur som själva inte blir sjuka. Råttor, möss kan vara exempel på bärare av Leptospira
  • Sjukdomen drabbar olika djurslag och även människa på olika sätt, hästar som blir sjuka får mild feber och sänkt aptit. I vissa allvarligare fall kan även små blödningar på slemhinnor, missfärgad urin, blodbrist, gulsot och generellt nedsatt allmäntillstånd hos hästen vara symptom på sjukdomen
  • Föl som smittas av Leptospiros i livmodern kan bli väldigt dåliga och dö, kastning hos häst förekommer också 
  • Inget vaccin för hästar finns just nu för Leptospiros men bakterierna är känsliga för antibiotikabehandlingar. Leptospiros är an anmälningspliktig sjukdom

Tips på vidare läsning: 

Ansvarig författare: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2018-06-15