Hästens miljö

Sjukdomar och skador - fång och hormoner

Sjukdomar och skador - fång och hormoner

Vid endokrinologiska sjukdomar påverkar hormonbalansen och det kan leda till olika sjukdomstecken. Endokrinologi är bland annat nära förknippade med ämnesomsättning, metabolism.

Vilka organ som insöndrar hormoner, vad hormonerna gör och hur regleringen av hormoner styr kan du läsa under fliken  Endokrinologi – hormoner.

Hormonerna för signaler till målcellerna för att styra deras funktion. När allt fungerar som det ska, så reglerar en styrhormon hormoninsöndringen, så att hela tiden är den nivå av hormonet som kroppen behöver. När hästen har en endokrinologisk störning som exempelvis Cushings eller insulinresistens påverkar hormonbalansen vilket ger olika sjukdomstcken.

Ämnesomsättning – metabolism

Metabolism – ämnesomsättning  – handlar om kroppens kemiska reaktionsvägar för att omsätta näring till energi, byggstenar och slaggprodukter, reglera utsöndring av hormoner och bryta ner intaget läkemedel till verksamma beståndsdelar.

Endokrina organ

Om hästen har en sjukdom eller skada på ett organ som isolerar hormoner kan det få en endokrinologisk sjukdom. Exempel är binjurarna, bisköldkörtlarna (parathyroidea), brässen (tymus), bukspottkörteln, fettvävnad, hjärtat, hypofysen, hypotalamus, levern, magarmkanalen, njurarna, placenta (moderkakan under graviditet), sköldkörteln, tallkottkörteln (epifysen), testiklarna och äggstockarna .

Läs om några sjukdomar hos hästar som är kopplade till endokrinologi och metabolism: