Hälsa, skador, sjukdomar

Biverkningar

Biverkningar av läkemedel

En biverkning är en en skadlig eller oavsedd reaktion på ett läkemedel, som uppstår vid användning av läkemedlet i normal dos. Övergående feber, nässelutslag, diarré och penicillinchock är några exempel på biverkningar hos behandlade hästar.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Biverkningar

Ett exempel på biverkning hos hästar är diarré som orsakas av störningar av mikrofloran i tarmen när hästen behandlas med antibiotika.

Tanken med behandlingen är god – man vill behandla en infektion – men biverkningen kan bli mycket allvarligare än sjukdomen från början om hästen skulle få livshotande diarré. Därför gör veterinären alltid en noggrann avvägning innan ett läkemedel ordineras till en häst.

Misstänkta biverkningar bör alltid anmälas till Läkemedelsverket och gärna även till företaget som ansvarar för produkten.

Läs mer:

Penicillinchock fruktad biverkning

Så kallad penicillinchock hos hästar är en annan fruktad biverkning. Den orsakas av prokain, ett ämne som ingår i penicillinpreparat som ges med spruta i muskeln.

En häst som får penicillinchock kan reagera direkt efter den intramuskulära injektionen. Reaktionerna kan vara lindriga – till exempel nässelutslag eller att hästarna blir oroliga. I svårare fall ses svettningar, kramper samt balansrubbningar och hästarna kan ramla omkull.

De återhämtar sig sedan oftast inom en halvtimme, men det händer alltså i sällsynta fall att de dör inom några minuter.

– När så sker kan det bero på att hästen reagerar så våldsamt, kanske kastar sig i boxen, att den skadar sig själv till döds, till exempel bryter nacken, säger Lena Olsén vid SLU, som har forskat på fenomenet.

Risken för chock är mycket större om prokainet kommer in i hästens blod. Därför är det är mycket viktigt att kontrollera att man inte sprutar läkemedlet in i ett blodkärl vid behandling med prokain-penicillin intramuskulärt.

Ge hästen injektion inne i boxen

När en häst ska få en spruta i muskeln är det viktigt att observera att det inte kommer ut något blod när man aspirerar sprutan (=drar kolven i sprutan bakåt). I dessa fall bör man sätta om sprutan på annat ställe.

Man bör alltid ge injektionen när hästen står i sin box, för att skydda människor som kan komma i hästens väg. Den som ger sprutan ska stå så nära boxdörren som möjligt för att snabbt kunna komma ut. Chockreaktionen kan komma även när hästen har tålt penicillinet vid tidigare behandlingar.

Aldrig penicillin via munnen

Penicillin till häst ges alltid via sprutor, antingen i ven eller i en muskel. Att ge medicinen via munnen som hos människor, eller till hund och katt, är inte möjligt. Då slås hästens tarmflora ut.

Det enda preparat med liknande medicinsk verkan som kan ges till häst via munnen är trimetoprim-sulfapreparat, som ofta är förpackade som pasta i tuber. Men de har ofta inte lika bra effekt som penicillin på den särskilda bakterie man vill nå.

– Man ska vara medveten om att de allra flesta vanliga infektioner hos hästar kan läka själv eller behandlas utan antibiotika.  Det är alltid det bästa alternativet när veterinären bedömer att det kan vara aktuellt, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär vid SVA och fortsätter:

– På så sätt håller man också nere risken för resistens mot antibiotika.

Kort sammanfattat:

  • Biverkningar är oönskade effekter av läkemedel. De kan variera från milda reaktioner som hudutslag till allvarligare problem som organpåverkan
  • Exempel på vanliga biverkningar hos hästar är allergiska reaktioner eller mag- och tarmproblem
  • För att minimera risken för biverkningar bör du alltid följa veterinärens instruktioner noggrant.
  • Misstänkta biverkningar bör rapporteras till den behandlande veterinären för vidare utredning och till Läkemedelsverket. Rapporter  bidrar till ökad säkerhet vid användning av läkemedel för hästar och andra djur
035 kopiera

Läs mer hos HästSverige: