Hälsa, skador, sjukdomar

Sjukdomar och skador - hud

Sjukdomar och skador - hud

Det är vanligt att hästar av alla raser har hudåkommor. I en undersökning låg hudproblem på nionde plats på topp-10-listan över de problem som hästägare upplever med sina hästar.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Hudproblem

Hudproblemen kan beror på en massa olika saker och det går inte bara genom utseendet säga vad det är, för helt olika sjukdomar kan likna varandra mycket. Cirka 90 olika diagnoser hittades bland 900 hudfall över en tjugoårsperiod!

Bland de vanligaste hudproblemen är mugg, hårsäcksinflammation orsakad av bakterier, ringorm, överkänslighet mot insekter, regnskållor, biverkningar av läkemedel, eosinofilt granulom, atopi, vaskulit, fotskabb, inkar, nässelfeber, vårtor och löss.

Men som sagt, sannolikheten är stor att det också kan vara något annat, det finns mycket mer. Undvik att experimentera med olika tvättar och salvor om hästen inte blir bättre på ett par veckor. Kontakta hellre en veterinär.Hästen har stor känslighet i sin hud och förtjänar att få rätt diagnos och hjälp mot sitt lidande.


Hudproblem, som överkänslighet mot insekter och allergi, är vanligare än vad många tror. Foto: Lisa Chröisty

Kort sammanfattat:

  • Vanliga hudproblem inkluderar mugg, ringorm, överkänslighet mot insekter, regnskållor, vårtor och löss
  • Hudproblem kan vara svåra att identifiera enbart genom utseende. Därför är veterinärens undersökning och eventuella provtagningar viktiga
  • Symptom på hudproblemen  kan variera beroende på sjukdom, rätt diagnos krävs för effektiv behandling
453 copy

Läs mer hos HästSverige: