Hälsa, skador, sjukdomar

Stelkramp

Stelkramp (tentanus) hos häst

Man ska absolut vaccinera hästen mot stelkramp! Vaccin mot stelkramp fungerar mycket bra och ger en mycket god immunitet.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Stelkramp (tetanus)

Sjukdomen kallas även tetanus. Vaccinet ingår ofta i ett kombinationsvaccin tillsammans med hästinfluensa. Bakterien som bildar giftet vid stelkramp heter Clostridium tetani. Den finns i miljön och i den normala tarmfloran från människor och djur.

Trots att bakterien finns överallt så är sjukdomen ovanlig. Kanske för att många hästar är vaccinerade och att icke vaccinerade hästar tas omhand på rätt sätt vid uppkommen risk för stelkramp.

Mycket plågsam sjukdom – kvävs till döds

Stelkramp är mycket plågsamt att uthärda för hästen. Den får kramp i hela kroppen och får svårt att äta och svälja. I slutskedet förlamas andningsmuskulaturen och hästen kvävs till döds. Hästarna är fullt medvetna hela tiden fram till döden, som inträffar 5-7 dygn efter att symtomen börjar ses. Mellan 80 och 100 procent av drabbade hästar dör.

Bakterier och dess sporer kommer in i kroppen via förorenade sår eller skadad slemhinna. Det klassiska hos häst är sticksår i någon form, där det inte finns något syre i stickhålet. Men även svåra sår utan blodförsörjning samt sår där främmande bitar av material blir kvar är bra grogrund.

Sårvård av största vikt

Det är viktigt att undersöka och sköta sår på hästar noggrant. Kontrollera alltid att hästar med sårskador är vaccinerade enligt rekommendation mot tetanus. Om inte vaccinera så fort som möjligt. Även tetanusserum med antitoxin kan sättas in som förebyggande om hästen har en sårskada och det finns risk för tetanus. Penicillin stoppar tillväxten av stelkrampsbakterier.

vaccination-av-häst-vid-exempelvis-stelkramp
Vaccination mot stelkramp är av största vikt. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Kort sammanfattat:

  • Stelkramp orsakas av toxinet från bakterien Clostridium tetani, som finns i miljön och i tarmfloran hos människor och djur. Sjukdomen kan förebyggas genom vaccin, ofta ingående i ett kombinationsvaccin med hästinfluensa
  • Stelkramp är mycket smärtsamt och leder till kroppsliga krampanfall, svårigheter att äta och svälja, och slutligen förlamning av andningsmuskulaturen, vilket kan vara dödligt inom 5-7 dagar. Mellan 80 och 100 procent av drabbade hästar dör
  • Bakterien kommer in i kroppen via förorenade sår eller skadad slemhinna, särskilt vid syrefattiga sår som sticksår, svåra sår utan blodförsörjning, eller sår med främmande material
  • I förebyggande syfte är noggrann sårvård och korrekt vaccination är avgörande. Vid sårskador bör hästar kontrolleras för vaccination och eventuellt få tetanusserum med antitoxin samt penicillin för att förebygga eller behandla sjukdomen

Tips på vidare läsning: 

Text: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, senast uppdaterad 2022-06-07