Om hästen
Clydesdale
Clydesdale
Clydesdale är en praktfull häst, med ursprung från Skottland, med många bra egenskaper. Rasen tillhör de tyngre kallbloden och lämpar sig som draghäst. De går även att rida och har fina rörelser och kraftfull hållning.
Rasen avlades för att användas inom jordbruket och blev även en tung dragare för stadsbruk. Under 1800-talet var denna ras mycket lik shirehästen, men i slutet av 1870-talet utvecklades den och därmed fick rasen också en egen stambok år 1878.
Rasens historia går tillbaka till 1700-talets Skottland. Rasen grundades mellan 1715 och 1720, när den sjätte hertig av Hamilton, John Paterson, importerade flamländska hästar för att förbättra och öka storleken på de inhemska draghästarna.
I hertigskapet Hamilton fortsatte aveln av Clydesdalehästar av Lawrence Drew, som var tillsynsman hos den elfte hertigen av Hamilton, och hans vän David Riddell. För att försöka förbättra rasen användes de återstående exemplaren av den idag utdöda rasen Old English Black.
För att nå bästa avelsresultat lät Drew och Riddell betäcka de bästa stona från Princelinjen med hingstar från Darnleylinjen och tvärtom. David Riddell satsade även på att exportera rasen, och blev därmed en av de första att exportera Clydesdalehästar runt om i världen. Clydesdale presenterades som ras vid en utställning i Glasgow 1826 då rastypen hade fastställts. Stamboken för rasen inrättades 1878.
År 1883 grundande vännerna Drew och Riddell ”Clydesdale Horse Society”. Detta blev ett avelssällskap som motsatte sig den officiella stamboken som öppnats fem år tidigare. Trots Drews och Riddells framgångsrika avelsresultat med hingstarna Prince of Wales och Darnley, blev det ändå hingsten Glancer 335 som anses vara stamfader till dagens Clydesdale. Glancer var direkt ättling till de hästar som importerades i början av 1700-talet av John Paterson.
Rasen spred sig snabbt över Skottland och England. Den exporterades till Australien och Nya Zeeland. I slutet på 1800-talet och början på 1900 fanns över 140 000 registrerade enbart i Skottland. Men andra världskriget och jordbruket som mekaniserades bidrog till en enorm minskning. 1949 fanns endast 80 registrerade i England.
Praktfull häst som var nära utrotning
1975 ansågs rasen som utrotningshotad och rasen räddades. Idag finns 5000 registrerade. En stor del föds i USA där det rapporteras ca 600 föl varje år. 1990 – 2011 fanns det 14 registrerade Clydesdale och 370 Shire i Sverige.
Clydesdale är en praktfull häst med många bra egenskaper. Den är arbetsvillig och lättlärd, har god framåtbjudning och gör sitt bästa med ett milt temperament.
Så beskrivs rasen av Clydesdale Horse Society: ”En praktfull häst med en pompös, kraftfull hållning och en hög rörelseaktion som ger den en enastående elegans bland draghästar.”
Rasen är den mest framgångsrika av de tunga kallbloden och finns idag i Tyskland, Ryssland, Japan, Sydafrika, Canada, USA, Nya Zeeland och Australien, där den betecknas som ”rasen som byggde upp Australien”.
Idag används den mest som familjehäst, men på vissa håll i världen även som bryggarhäst, driva boskap på prärien och för timmertransporter.
Andra användningsområden är shower, tornerspel, körning, utställning samt skog och jordbruksarbete.
Clydesdale är en stor och tung hästras. Mankhöjden för ston är i genomsnitt 1.65 m och för hingstar upp mot 1.73 m. Vikten ligger på 700 – 1000 kilo. Rasen har hovar av bra kvalitet. Det var också därför de klarade av att arbeta på hårda gator i städerna. Benen är långa, sunda, starka och tåliga. Bakbenen är kohasiga och godkända så. Ju tätare desto bättre. Frambenen är placerade under bogbladen, bredare isär än bak.
Bålen är kortare, mer kvadratisk. Halsen är väl ansatt och längre än Shire. Huvudet är grovt med en rak profil. Den vanligaste färgen är brun, men även skimmel, svart och stickelhårig förekommer. Hästarna har nästan alltid vita ben med stort hovskägg och vita tecken på huvudet.
Clydesdale är en av flera hästraser som finns med i Svenska Hästavelsförbundet. SH hanterar reglementen och avelsvärderingar samt utfärdanden av hästpass för individer inom raser som är relativt små i Sverige. Du kan läsa mer om det arbetet via länk ovan till SH.
Du kan läsa mer om Clydesdale via LÄNK.