Häst & människa

Hästutbildningar

Hästutbildningar

I Sverige finns en mängd utbildningar för dig som vill arbeta med häst. Du kan utbilda dig till hippolog, ridlärare, unghästutbildare, kusk, hästskötare, djursjukskötare, veterinär, hovslagare, hästmassör eller inom sport och sällskapsdjur.

Här kan du hitta inspiration och tips på utbildningar på olika nivåer.

jacka med hippologprogrammet tryck

Hippologprogrammet med Sveriges Lantbruksuniversitet som huvudman ges på de tre riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången.

Gymnasium

På gymnasiet kan du till exempel välja att läsa ett naturbruksgymnasium med hästinriktning, men det finns även andra gymnasieprogram där du har möjlighet att lägga till häst på schemat på olika sätt.

Naturbruk.se samlar information om Naturbruksprogrammets olika Hästutbildningar och har bl.a. en Sverigekarta med länkar till naturbruksgymnasierna med utbildning Häst.

Naturbruk.se

 

Hästnäringens riksanläggningar har gymnasium med olika inriktningar:

Gymnasium Flyinge

Gymnasium Strömsholm

Gymnasium Wången

Universitet

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är de gröna näringarnas lärosäte. På universitetet sker forskning och utbildning inom många områden men det finns utbildningar som har häst på schemat.

Folkhögskola

Hästsportens Folkhögskola är en ideell förening som bildades 1987 av Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Svensk Galopp.

Folkhögskolans allmänna syfte är att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang i samhällsutvecklingen. Skolans verksamhet syftar till att inom folkbildningens ramar genomföra utbildningar.

Det särskilda syftet med Hästsportens Folkhögskolas profil är att öka det allmänna hästkunnandet inom rid-, trav- och galoppsporterna. Från skolan erbjuds bl.a. utbildning till proffstränare inom trav- och galoppsport, jockey och tilläggsutbildning inom hästunderstödda insatser (HUI).

Hästsportens Folkhögskola

Yrkesutbildningar

Yrkeshögskoleutbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. Yrkeshögskolan är eftergymnasial och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik på de flesta utbildningarna. Praktiken kallas Lärande i Arbete, LIA, och är förlagd ute på en arbetsplats.

Inom YH finns t.ex. utbildningar till hovslagare, beridare, unghästutbildare och kusk.

Yrkeshögskolan Lantbruk

Förbund/Organisationer

Hästnäringens förbund och organisationer erbjuder på olika sätt kurser och fortbildning/kompetensutveckling för sina medlemmar och aktiva.

Utbildning – Svenska Ridsportförbundet

Utbildning – Svenskt Travsport

Utbildning – Svensk Galopp

Utbildning – Svenska Islandshästförbundet

Utbildning – Svenska Hästavelsförbundet

Utbildning – Brukshästcentrum

Utbildning – Swedish Warmblood

Källa: HYN (Hästnäringens yrkesnämnd) och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) 2021-11-22. Senast uppdaterat 2023-06-08.