God foderhygien A och O
För att hålla hästarna friska måste fodret vara bra. Kassera (släng bort) allt foder med tvivelaktig hygienisk kvalitet.
För att undvika föroreningar i vallfoder (hö, hösilage, ensilage) och även i halm är det viktigt att undvika inblandning av jord, gödsel, kadaver med mera. Hö bör skulltorkas och skyddas mot fukt. Inplastat vallfoder bör lagras så att plasten skyddas mot skador. Det är alltså bättre en idé att förvara även inplastat foder skyddat, där fåglar och andra djur som kan förstöra plasten inte kommer åt det.
Bra konservering kräver jämn torrsubstans
För att uppnå en bra konservering i inplastade balar bör torrsubstanshalten (ts-halten) vara jämn och ligga i intervallet 45-65 procent. Lägre ts-halt medför ökad risk för bakteriella feljäsningar, främst enterobakterier och klostridier. Ts-halter över 65-70 procent medför ökad risk för mögeltillväxt men är inte heller någon garanti för att botulin inte kan bildas i fodret. pH-värdet bör i alla inplastade foder understiga 7,0.
Även spannmål kan utgöra risk
Även spannmål och andra torra kraftfoder kan utgöra en risk för botulism om det inte hanteras korrekt. All spannmål och andra torra kraftfodermedel ska lagras skyddat mot fukt och gnagare.
Även torra kraftfoder kan utgöra risk om det inte hanteras korrekt – se till att skydda det mot både fukt och gnagare. Foto: Lisa Chröisty