Hästens miljö

Ridhästens utrustning

Utrustning för ridning

För att kunna leda, rida eller köra en häst behövs olika typer av utrustning, bland annat  grimma, träns, sele eller sadel.

ridhastens-utrustning(1)_750
Det är viktigt att dagligen sköta om hästens utrustning. Här får tränset en översyn. Foto: Eleonora Jöngren

Det är dyrt att köpa allt som behövs till en häst oavsett disciplin. Ofta lönar det sig att köpa en utrustning av bra kvalitet och att sedan sköta om den på bästa sätt. För att inte tumma på säkerheten bör man vara särskilt noga med att tyglar, sadelgjord, stigläder och stigbyglar håller hög kvalitet.

Alla produkter som är gjorda av läder kräver såväl rengöring som smörjning. Passa samtidigt på att kontrollera så inga sömmar har gått upp, till exempel på stigläderna eller tyglar. Om inte, lämna till sadelmakare eller skomakare så snart som möjligt.

Många prylar på marknaden

De senaste åren har utvecklingen av hästens utrustning ökat markant. Det finns massor av nya prylar att köpa för den som tycker att det behövs.

För hästens välbefinnande är det viktigt att sadeln är väl utpassad för att hästen ska kunna arbeta på ett optimalt sätt. Ta hjälp av kunnig person när du köper ny sadel.

Hur spänna nosgrimman?

När det gäller hästens huvudlag finns det också många modeller och färger att välja på. Fungerar det bäst med aachengrimma eller nedspänd? Här gäller det att vara lyhörd för hästens reaktioner. Aktuell forskning visar även att man bör ha nosgrimman mindre spänd än vad som tidigare har rekommenderats. Läs mer om det HÄR.

Forskning om hur bett och huvudlag påverkar hästens mun har visat att man som ryttare bör variera vilken sort nosgrimma som används för att fördela trycket. Även bettets längd och tjocklek diskuteras bland forskarna. När hästens tänder kontrolleras kan det vara lämpligt att även undersöka om det finns skador i munslemhinnan som kan bero på felaktig betsling.

 

Hästsport kräver mycket utrustning för att kunna utövas. Oavsett om det gäller hästens eller ryttarens/kuskens utrustning så lönar det sig att med omsorg sköta om det som används. En välskött sadel eller sele kan hålla i många år om man regelbundet gör rent och smörjer lädret.

Utrustningen som används inom hästsport har utvecklats under lång tid, ända sedan människan började bruka hästen. Utrustningen har förstås utvecklats beroende på användningsområde. En häst som användes i krig i Europa eller en häst som tillhörde en nomadfamilj i Mongoliet hade förstås inte samma utrustning, inte heller ryttarna.

Betsel gav kontroll

För att kunna ha kontroll över hästen var utvecklandet av bett eller betsel viktigt. I historieböckerna, bland annat skriven av den grekiske kavallerigeneralen Xenofon,  beskrivs olika typer av konstruktioner, mer eller mindre plågsamma, som gjorde det möjligt att styra och bromsa hästen.

Cirka 300 år f. Kr. utvecklades av gallerna (kelterna) ett bett som påminner mycket om de tränsbett som används idag. Gallerna uppfann även stångbettet.

Stigbygeln en viktig uppfinning

Stigbygel till sadeln betraktas även det som en revolutionerande uppfinning för brukandet av hästen. Det var hunnerna, ett nomadfolk från Asien som uppfann stigbygeln. Genom stigbygeln blev det lättare att komma upp i sadeln samt att rida längre och snabbare ritter.

För dagens ryttare och kuskar finns ett stort utbud av utrustning att köpa. Genom utvecklingen av nya material  har produktionen av täcken, sadlar, benskydd, ridkläder och mycket annat accelererat. Vad som i slutänden behövs för att kunna utöva sin hästsport är förstås upp till var och en att bestämma!

Skyddsutrustning vid hantering av hästar

Säkerheten är viktig när man håller på med hästar. Läs mer på HästSveriges avsnitt om skyddsutrustning.