Hästens miljö

Hästutrustning

Hästens utrustning

Det behövs en hel del utrustning för att nyttja en häst eller ponny, oavsett vilken disciplin du är aktiv inom. Det kan bli dyrt när sadel, träns, täcken, benskydd, borstar, schabrak med mera ska inhandlas.

Inom körning och travsport krävs en omfattande utrustning i form av selar, huvudlag och diverse vagnar.

Varje disciplin inom hästvärlden har sina ”prylar” och utbudet vad som går att köpa växer år från år. Med rätt skötsel kan dock utrustningen hålla under många år och i regel behöver man sällan alla nyheter som lanseras.

Begagnat duger bra ibland

Det är även möjligt att köpa begagnat när hästen ska utrustas, särskilt när det gäller sadlar, selar, vagnar, täcken och huvudlag. Via internet finns flera webbsidor som erbjuder begagnat. Se upp med utrustning som är mycket sliten, det kan innebära en säkerhetsrisk vid användning.

Förutom den utrustning som behövs för att rida eller köra hästen, behövs också utrustning som främst används i stallet. Hästen behöver en eller flera grimmor, samt grimskaft att ledas i.

Behöver alla hästar täcken?

Huruvida hästen behöver täcke eller inte beror på vad den används till. Unghästar och avelsston som inte rids klarar sig i regel utan täcken, medan tävlingshästar som ofta klipps ofta har täcken i olika tjocklekar under stor del av året.

Hästens utrustning är inte ett forskningsområde. Men det har gjorts vetenskapliga studier hur hästen svettas och när den behöver täckas.