Enligt lagen räknas hästar som ”livsmedelsproducerande djur”. Även om inte alla hästar slaktas till livsmedel innebär det ändå att alla hästar måste ha pass. Passet är en identitetshandling och används främst för att undvika farliga ämnen i livsmedelskedjan, se nedan.
Det finns tre huvudsyften med hästens pass:
- Undvika att läkemedel hamnar i våra livsmedel – om hästen efter avlivning går till slakt.
- Kunna säkerställa hästens identitet, till exempel vid handel med hästar.
- Vara ett hjälpmedel för att begränsa spridningen av smittsamma sjukdomar.
Passet är hästens ID-handling och används för att identifiera och kontrollera hästen vid tillfällen när det behövs. Det kan vara vid läkemedelsbehandling, vaccinering, bedömning, försäljning, tävling, slakt och så vidare. Det är därför viktigt att hästpasset alltid förvaras i närheten av hästen.
Hästpasset ska också följa med när hästen transporteras eller lämnas bort tillfälligt för till exempel för utlåning, utbildning eller avel. I stallet är det bra om det finns information om alla hästar. Till exempel kan allt samlas i en pärm och där kan även hästarnas pass förvaras.
Passet bevisar inte vem som är hästägare men tillsammans med hästpasset utfärdas ett ägarbevis på ett separat papper. Ägarbeviset förvaras bäst säkert hemma hos hästägaren.