När risker analyseras delas de vanligen in i produktionsrisker såsom potentiella störningar i verksamhetsutövandet, ekonomiska risker som räntehöjningar eller uteblivna betalningar och personliga risker som direkt berör företagaren.
Säkra ditt företag
För att möta produktionsrisker, alltså att det inträffar oönskade händelser i verksamheten som gör det omöjligt att leverera till kunderna eller att få ut ditt erbjudande på marknaden, kan det vara klokt att ha en företagsförsäkring. Hur den ska utformas och vad den ska innehålla beror naturligtvis på vilken verksamhet du bedriver.
Du ska också vara medveten om att just hästverksamhet ofta anses vara förenat med hög risk och av den anledningen ofta inte täcks av standardförsäkringar, hör därför noga efter vad som gäller när du tecknar din försäkring.
Ge akt på faror
Arbeta också hela tiden förebyggande med att sänka osäkerhetsfaktorerna i ditt företag. Det finns en mängd åtgärder som kan minska olycksrisken och risken att verksamheten inte går som tänkt.
Varje gång du stöter på ett problem, det sker en olycka eller känner att ”det var nära ögat” ta dig tid och fundera varför!
Ställ dig frågan –Varför? Så många gånger som krävs för att gå till botten med problemet och försök sedan att skapa nya rutiner eller göra de åtgärder som krävs för att minska risken för att det skall ske igen.
Skriv avtal med kunder
Är du beroende av få men stora kunder? Försök binda upp dem med avtal och ta hjälp av jurist när de ska utformas för att minska den ekonomiska skadan du lider vid en tvist.
Fakturera ofta och dela upp stora försäljningar i delfakturor så minskar risken för kundförluster.
Verksamhetens karaktär styr hur påverkad du är av ränterisken. Mycket lånat kapital i verksamheten ger mycket räntekostnader, fasta utgifter som ska betalas oavsett hur försäljningen går. Ju mer osäkra, eller varierande inkomster ett företag har desto mindre bör andelen lånat kapital vara.