Häst, människa, samhälle

Förberedelser

Förberedelser

Lika självklart som att man tränar innan man tävlar borde det vara att träna i- och urlastning. Om du inte själv har vanan, bör du ta kontakt med någon som är erfaren när det gäller lasta och transportera hästar.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Häst förberedd för transport

Färdig för att åka hästtransport. Foto: Carin Wrange

Hitta på sidan

Förberedelser för transportering

Öva i- och urlastning i lugn och ro och i dagsljus. Se till att transporten står plant och stadigt och att bakluckan ligger jämnt och fast mot marken. Parkera om möjligt transporten nära en vägg för att skapa en inramning.

Gör lastningen till något positivt, bjud på ”godis” och ta tid på dig. Lasta inte ensam de första gångerna, det är värdefullt att vara fler som hjälps åt. Om hästen är mycket tveksam till att gå in i transporten kan linor som korsas bakom hästen vara en metod, men ge akt på reaktionen hos din häst. Vissa hästar accepterar inte att få linor bakom sig, så pröva dig fram.

När hästen väl har kommit in i transporten kan du köra en kortare sträcka för att vänja den. De första gångerna kan det även räcka med att stänga luckan och låta hästen stå en stund i den stillastående transporten för att vänja sig vid miljön. Ge den eventuellt litet hö att tugga på.

Tids nog blir hästen förtrogen med att bli lastad och transporterad. Men försök att undvika stress i samband med lastningen. Träna regelbundet och se till att ha god tid på dig.

Tänk också på din egen säkerhet, använd hjälm och handskar samt grova skor, gärna med stålhätta ifall du blir trampad. Om hästen ska lastas i grimma eller med till exempel träns beror på situationen. Om hästen blir stark och försöker slita sig loss kan det vara svårt att hålla den i enbart grimma. Dock får hästen aldrig bindas i en bettring, när den sätts fast ska det alltid vara i en grimma, helst av läder.

Behöver hästen skydd?

Skydd eller inte? Hästar har litet olika förmåga att klara av att balansera sig under transporten. Många djurägare är rädda för att hästen skall trampa sig och komma till skada och använder sig därför av transportskydd.

Värdet av dessa diskuteras dock, det är viktigt att de är utformade och påsatta på rätt sätt. De får inte lossna så att hästen kan trampa med en fot på ett annat bens transportskydd – då kan hästen tappa balansen och gå omkull.

En del hästägare väljer att transportera sina hästar med benen skyddade med tjocka lindor ovanpå vaddstycken på alla fyra benen. En del sätter även på boots under transporten. En oskodd häst behöver i regel inga transportskydd. Att köra en häst med broddar ökar förstås risken för skador. Transport av häst med de långa broddar som används vid hoppning på gräsmark bör aldrig göras.

Övervaka via kamera

Hästar som är vana att transporteras brukar i regel stå ganska stilla under färden men det finns alltid undantag. Att installera en kamera i transporten med en monitor framme i bilen/lastbilen ökar möjligheten för övervakning.

Tänk även på att ha med en kniv eller sax under färden ifall det inträffar något som gör att du måste skära av grimskaft, grimma eller liknande.

Kort sammanfattat:

  • Öva gärna i- och urlastning i dagsljus och på en plan yta för att skapa en trygg miljö för hästen, om det behövs. Gör lastningen positiv och ta god tid på dig, gärna med hjälp från andra
  • För din säkerhet: använd hjälm, handskar och grova skor vid lastning. Välj rätt utrustning för hästen beroende på situationen, men bind aldrig fast hästen i en bettring och använd gärna lädergrimma av säkerhetsskäl vid transportering
  • Det kan vara bra med övervakning under transport. Därav kan en kamera i transporten för att övervaka hästen under resan vara fördelaktig. Ha alltid med en kniv eller sax ifall du snabbt behöver skära av grimskaft eller liknande i en nödsituation

Tips på vidare läsning

Text: Göran Dalin och Jenny Ennerdal, leg. veterinärer, 2011-04-19, redigerad av Carin Wrange 2016-08-23