När det gäller hästens huvudlag finns det också många modeller och färger att välja på. Fungerar det bäst med aachengrimma eller nedspänd? Här gäller det att vara lyhörd för hästens reaktioner. Aktuell forskning visar även att man bör ha nosgrimman mindre spänd än vad som tidigare har rekommenderats.
Forskning om hur bett och huvudlag påverkar hästens mun har visat att man som ryttare bör variera vilken sort nosgrimma som används för att fördela trycket. Även bettets längd och tjocklek diskuteras bland forskarna. När hästens tänder kontrolleras kan det vara lämpligt att även undersöka om det finns skador i munslemhinnan som kan bero på felaktig betsling.
Betsel gav kontroll
Utrustningen som används inom hästsport har utvecklats under lång tid, ända sedan människan började bruka hästen. Utrustningen har förstås utvecklats beroende på användningsområde. En häst som användes i krig i Europa eller en häst som tillhörde en nomadfamilj i Mongoliet hade förstås inte samma utrustning, inte heller ryttarna.
För att kunna ha kontroll över hästen var utvecklandet av bett eller betsel viktigt. I historieböckerna, bland annat skriven av den grekiske kavallerigeneralen Xenofon, beskrivs olika typer av konstruktioner, mer eller mindre plågsamma, som gjorde det möjligt att styra och bromsa hästen.
Cirka 300 år f. Kr. utvecklades av gallerna (kelterna) ett bett som påminner mycket om de tränsbett som används idag. Gallerna uppfann även stångbettet.