Häst, människa, samhälle

Transportering

Transportering

När hästen transporteras ska den stå på ett säkert sätt och ha en så trevlig resa som möjligt. Här är några viktiga saker att tänka på vid transportering av häst.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Under färden

Hästen skall vara uppbunden i de fästen som finns monterade för ändamålet. Den skall ha möjlighet att hålla huvudet i en naturlig ställning. Normalt skall hästen ha möjlighet att ta stöd mot bogbom och mellanvägg. Gummimattan på golvet skall vara torr och ren för att ge gott fäste. Ventilationen skall fungera, men det skall inte blåsa för mycket inne i transporten.

Ventilationen sker ju genom ventiler, så den övre bakluckan skall vara uppfälld vid längre transporter, i kyla eller när hästen är svettig efter arbete. En del hästar verkar emellertid mindre oroliga om den här luckan är öppen och då får den vara det, men täck hästen ordentligt.

Stanna regelbundet för kontroll
Under längre transporter skall man regelbundet stanna och se till hästen, minst varannan timme, oftare om hästen verkar orolig eller är ovan. Erfarna långresenärer passar då på att bjuda hästen på vatten, hö har de ständig tillgång till i ett hönät.

Många använder i dag en kamera inne i släpet med tillhörande monitor i dragbilen för att hela tiden kunna se vad hästen gör. Det utesluter dock inte att man ibland bör stanna för att kontrollera att allt är bra med hästen.

Gör längre stopp om resan är lång

Tänk också på att många handjur drar sig för att urinera om man inte lagt in strö i transporten. Om resan drar ut på tiden mer än fem till sex timmar bör man lägga in en långpaus och passa på att utfodra. Man kan då gärna ta ut hästen en stund och låta den röra på sig. Vid riktigt långa resor bör man försöka ordna ett nattuppehåll på stall.

Självklart skall man köra lugnt och genomtänkt, men också tänka på att planera körningen så att man kommer fram med en häst som är i bra skick för den tävling, utställning, träningspass eller vad man nu reser till.

Hästen skall ha tid på sig att vila efter resan. Transportstress är säkert ingen ovanlig orsak till att hästen inte presterar det man hoppats på! Kom ihåg att ”på toppen” av resan kommer en ny miljö. Summan av stressen kan bli för stor – till exempel kan ston som reser till en hingststation och lämnas där gå ”i baklås” och få brunstproblem.

Särskilda intyg kan behövas

Långresor med vägtransport eller med flyg kräver särskild erfarenhet och sköts med stort kunnande av de stora hästspeditionsföretagen.

Enligt EU:s transportförordning, EG 1/2005, måste alla som i samband med ekonomisk verksamhet transporterar levande ryggradsdjur kunna visa upp ett kompetensbevis på utbildning om djurs välbefinnande under transport. Detta innebär att många hästägare behöver ha ett sådant kompetensbevis. Mer om det går att läsa nedan:

Hos dessa får man hjälp att förbereda resor till andra länder. Många gånger krävs tidsödande provtagningar och särskilda intyg, så kontakta dem i god tid före resan. Dessa transportörer har också goda kunskaper om hur man skall undvika att stressa hästarna så att de till exempel utvecklar så kallad transportsjuka.

Kort Sammanfattat:

  • Hästen ska under transporten stå säkert, vara uppbunden med möjlighet att hålla huvudet naturligt. Hästen ska ha bra ventilation och utan starkt drag
  • Vid längre transporter bör man stanna minst varannan timme för att kontrollera hästen och ge den vatten. En kamera i transporten kan användas för övervakning under färden
  • För längre resor, planera för pauser och eventuell utfodring. Vid riktigt långa resor; stanna för nattuppehåll.  Hästen behöver tid att återhämta sig efter transport för att undvika stress och prestationsproblem
  • Vid internationella transporter kan särskilda intyg och provtagningar krävas, det kan vara nödvändigt att anlita specialiserade hästspeditionsföretag för att hantera logistiken och minimera stress för hästen

Tips på vidare läsning: