Arbete inom hästnäringen i Sverige
Flera studier visar på att arbete i hästnäringen ofta är förknippat med arbetsintensivt arbete som både kan vara riskfyllt och slitsamt. I bland annat Johanna Öwalls studie från 2015: ”Introducing lean production process model for the horse business sector in Sweden” visas att företagens kärnvärden, kontakt med kunder, hästägare samt affärsutveckling, kunde ökas och ges bättre fokus med mer tidseffektiva arbetsrutiner och inhysningsförhållanden.
Genom att effektivisera processerna mockning, distribution av foder och gödsel, in- och utsläpp samt optimera logistiken för hästar, foder och gödsel kan mycket arbetstid sparas. Men intresset för att effektivisera arbetet och använda sig av metoder för detta över lag varit lågt och attityden skeptisk.
Arbetsmiljöverkets uttalande ”en riskfylld bransch”
Vid Arbetsmiljöverkets inspektioner under projektet Hästnäringen framkom även där att hästnäringen är en riskfylld bransch, där många unga arbetar och att arbetsgivarna har relativt låg kunskap om det regelverk som finns. Projektet konstaterar att hästnäringens egen syn på vad arbetsmiljö är måste förändras i grunden för att ytterligare ta steg framåt och minska ohälsan inom näringen. Läs mer om det projektet här.
Undersökningar av personalen på ridskolor visar att 91% av 800 intervjuade haft besvär i nacke, rygg och axlar och hela 14,5 proc hade råkat ut för en olycka med häst under senaste året. I tidigare projekt kring arbetsbesparande åtgärder hade alla tillfrågade något problem med kroppen (Pinzke & Löfqvist, 2008), (Arbetsmiljöverket & SCB. 2002), (Löfqvist, 2012). Hästolyckor låg bakom 22% av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd år inom hästnäringen 2016 (Arbetsmiljöverket & SCB. 2002).
Systematiskt arbetsmiljöarbete – en naturlig och obligatorisk del i den dagliga verksamheten
Att arbeta systematiskt med arbetsmiljön ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten i en organisation. Arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på en arbetsplats, sociala, organisatoriska liksom fysiska förhållanden. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten för att förebygga olyckor och ohälsa.
Reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, utgörs av tolv paragrafer som både ställer krav på hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras och vilka aktiviteter som behöver genomföras. Paragraferna, eller kraven, bildar tillsammans ett system som ska ses som en helhet där alla delar hänger ihop. Med alla delar på plats har man grunden för att hantera alla arbetsmiljöförhållanden och skapa en bra arbetsmiljö. Läs mer om systematiskt arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverkets hemsida.