Låren
Ska vridas om något i höftleden så att de med sina insidor ligger tätt intill sadeln. Genom denna omvridning kommer låren att ligga stadigt istället för att de ligger och ”rullar” mot sadeln.
Knäna
Ska genom lårets omvridning vara riktade snett framåt och ligger tätt intill sadeln utan att knipa.
Underskänklarna
Går från ryttarens knä till foten och ska ligga mer eller mindre snett bakåt mot hästens mage, beroende på hur länge ben ryttaren har. Insidan av vaden ska ligga mjuk intill hästen utan att klämma. Fotspetsen ska peka framåt och något utåt. Trampet i stigbyglarna ska vara följden av det minskade knäet och vara fjädrande. Hälen ska vara sänkt utan spänning i fotleden. En stadig underskänkel gör att skänkelhjälpen kan användas precis när det behövs och med lagom kraft.
Överkroppen
Ska vara avspänd och placerad mitt över höfterna. Ryggen ska vara sträckt naturligt med axlarna i jämnhöjd och skulderbladen vara något tillbakadragna så att bröstkorgen kommer framåt. Det kan vara svårt för ryttaren att känna om axlarna är rätt placerade i förhållande till höfterna. Därför är det bra om ridläraren hjälper till att hitta en position genom att ”handgripligen” visa hur han ska sitta.
Överkroppen ska vara så pass spänd att den inte ”skvalpar” men ryttaren bör, å andra sidan, mjukt följa hästens rörelser.
Huvudet
Ska vara naturligt ”buret” vilket betyder att ryttaren lyfter upp hakan och håller huvudet fritt från axlar utan spänning. Huvudet och ögonen ska vara riktade rakt framåt och i den riktning som hästen rör sig. Att ryttaren tittar framför sig är en viktig förutsättning för en korrekt sits. En spänning i nacken kan innebära att olika delar av ryttarens kropp blockeras och det blir då omöjligt för ryttaren att påverka hästens kropp. Det är viktigt att rida med ”mjuka och rörliga ögon” istället för att låsa fast blicken och hårdna.
Överarmarna – från axlarna till armbågen
Ska hänga ledigt och utan spänning utefter ryttarens sidor. Armbågarna ska vara nära höfterna. De ska inte sticka ut eller föras för långt tillbaka.
Även underarmarna ska hållas lediga och utan spänning. Underarmarna och tygeln ska bilda en rak linje mot hästens mun. Det gör det lättare att med mjuk hand ge riktiga tygelhjälper.
Händerna
Ska hållas fri strax över hästens manke och vara kantställda med tummen som högsta punkt. De ska vara slutna kring tygeln utan att spännas. Tummen ska ligga över tygeländen så att tygeln ligger kvar i handen. Det ska vara ungefär en handsbredd mellan händerna och de mellersta knogarna ska mötas om händerna förs ihop. Handlederna ska bukta lite svagt utåt för att ge fjädring.