Nya och gamla gårdar kan bidra på olika sätt. Här stall Seneby, en gammal gårdsmiljö i Vallentuna. Foto: Camilla Välimaa
Tack för att just du vill hjälpa till och rädda den biologiska mångfalden – för både oss människor, våra hästar och resten av jordklotet!
Förutsättningarna är såklart olika beroende på om verksamheten i fråga bedrivs i en gammal gårdsmiljö med etablerade naturmiljöer eller på en ny anläggning. Nya anläggningar kan till största delen bestå av byggnader, ridbanor, vinterhagar med grus eller enbart gräs.
Oavsett vilket som gäller för dig finns här våra bästa tips samlade!
15 TIPS – så kan din stallmiljö vara med och rädda klimatet
1. Insektskorridorer: Variation av växter gör att många insekter trivs, då har fåglarna mat och så vidare. Varje art behöver samma saker som vi, någonstans att bo, skydd, föröka sig och föda. Det ser förstås annorlunda ut för en insekt, en del kan bara flyga 50 meter och behöver kunna landa på en bra plats medan en humla kan flyga en kilometer. Det är bra om det finns sammanhängande stråk av blommande växter hela säsongen, en insektskorridor, runt eller genom er anläggning.
2. Blommande växter istället för kala gräsytor: Det går bra att börja i liten skala och ta steg för steg, värna det som redan finns, knyta ihop befintliga blommande buskar och träd med en ny buske eller mer ängsblommor. Tänk dig blommande växter i stället för gräs på ytor mellan hagarna, utmed väggar eller vägar! Ytor som blir mer likt vilda ängsytor och slås av en gång per år.
Blommande buskar och träd i en sammanhängande korridor. Foto: Camilla Välimaa
3. Vänta med att klippa gräsytor – låt det blomma först! Blommande ängar, även maskrosor är bra, klipp inte gräsytorna för tidigt, låt det blomma först. Här finns tips om hur man anlägger en äng med rätt fröer. Det går också att använda fröblandningar för blommande kantzoner på vissa ytor.
4. Skydda naturliga träd & buskar – och sålla bort invasiva arter: Blommande träd och buskar såsom sälg och nypon kan värnas om lite extra. För att skydda träden och buskarna, eller hästarna ifall de går in bland taggbuskarna, så kan dessa vara placerade mellan era hagar och paddockar eller stängslas in. Använd naturligt förekommande träd och buskar då våra insekter är anpassade till dessa och ta bort om ni har invasiva arter. På SVA’s hemsida kan ni kontrollera så att inget av det som växer hos er är giftigt för hästar.
5. Skapa boplats åt insekter: En sandig plats i ett soligt läge med några buskar eller något annat ger skydd för vinden kan vara en bra boplats för de insekter som vill bo i marken. Sand från en sandlåda brukar vara av rätt sort.
Smedstad Ridsportcenter har infört trädstubbar ”stepping stones” som landningställen för Läderbaggen att mellanlanda på – under de långa flygningarna över gårdens grusade ytor. Foto: Smedstad Ridsportcenter
6. Låt döda och fallna träd bli hem: Insekter gillar död ved. Här hittar du tips om vad du kan göra om du har ett träd som dött eller som du har behövt fälla. Om trädet inte kan ligga kvar så kan du göra en högstubbe eller en Mulmholk. Här finns information och många tips från Länsstyrelsen i Västmanland.
7. Sätt upp insektshotell: Köp färdiga eller gör själv genom att borra hål i olika storlekar i en gren eller stubbe, fast på en södervägg och klart!
8. Välkomna fåglar och fladdermöss som fångar mygg! Visste du att en enda fladdermus kan äta upp till 1000 myggor eller motsvarande i timmen? Många fåglar gillar täta buskage, det kan också vara lämpligt att sätta upp både fågelholkar liksom bostäder för fladdermus. Tänk på att fladdermöss oftast vill bo i grupp.
9. Behåll eller skapa olika stenrösen och små variationer i landskapet.
10. Låt svalorna bo i stallet: Ladusvalor är helt beroende av stallmiljöer för att finnas och är samtidigt utmärkta insektsfångare. Se till att ha en öppning så att svalorna kan komma in och bygga sina bon.
Ladusvala med hästtagel. Foto: Jan Wärnbäck
11. Se över belysningen: Många insekter, fladdermöss och fåglar påverkas negativt av ljus och många får svårt på grund av vår konstanta kvälls- och nattbelysning. Använd istället rörelsedetektorer eller timers samt låga lampor och undvik att rikta ljuset uppåt. Undvik och så mycket som möjligt att linda in träd i ljusslingor. Rött ljus kan i vissa fall då vara bättre.
12. Håll släckt just från solnedgång och en timme framåt: Släck gärna när fladdermössen är som mest aktiva, från solnedgång och en timme framåt. Om ni har fladdermöss se till att det är helt mörkt precis där fladdermössen ska flyga in och ut.
Nordfladdermus, nära hotad på rödlistan, ca 6 cm lång och 10g lätt. Foto: Mnolt Wikipedia commons.
13. Mocka hagar: …och genomför andra åtgärder för att minska växtnäringsläckaget.
14. Undvik eller hantera kemikalier på ett säkert sätt: Gäller exempelvis impregneringsmedel, insektsmedel och läkemedel.
15. Lämna gödselstacken intakt över vintern: Gödselstackar som ligger över vintern är viktiga för Snoken att lägga sina ägg i, äggen behöver värmen för att överleva. Snoken är fridlyst, äter möss och är ofarlig för både och oss våra hästar – men en viktig del av naturen, ekosystemet och den biologiska mångfalden.
Solitärbin som sover inuti en Stor blåklocka. Foto: Jan Wärnbäck
Bidra med det just du och din gård kan – så gör vi tillsammans skillnad.