Hästens miljö

Leda häst

Leda häst vid hand

De flesta hästar leds flera gånger per dag. Oavsett om det görs med grimma, träns eller annat huvudlag gäller det att hantera hästen på ett säkert sätt, främst för oss människor. Även minsta lilla ponny kan bli stark att hålla i när den leds.

Vid besiktning av häst inför tävling, utställning, premiering eller på veterinärklinik ska hästen visas i huvudlag med bett. Tävlingsreglementet inom ridsporten säger att hästen måste ha huvudlag så snart den går ut ur transporten, det räcker alltså inte med grimma.

I stallmiljön är det i regel med grimma och grimskaft som hästen leds till och från hagen, leds inne i stallet, när den binds upp i stallet eller i boxen, samt vid lastning i transport.

leda-hast

När hästar leds till och från hagen brukar det oftast ske med grimma och grimskaft. Foto: Carin Wrange

Led aldrig hästen enbart genom att hålla i grimman, den kan lätt slita sig från dig om den blir rädd för något! Se även till att grimskaftet är tillräckligt långt, cirka två meter, för att kunna hålla hästen. Linda aldrig grimskaftet runt handen och använd handskar.

Om hästen är väldigt pigg eller stark, kan en kedja av metall som kopplas ihop med grimskaftet, vara en förnuftig åtgärd. Kedjan läggs antingen under käken eller över nosryggen och fästes i grimmans motsatta sidstycke.

När du ska hantera en häst som kanske har stått på box en tid på grund av skada eller sjukdom kan det vara klokt att utrusta dig med hjälm för att öka din egen säkerhet. Självklart kan du använda hjälm även vid alla tillfällen när hästar ska ledas till och från hagen eller vid lastning i transport. Det är din säkerhet som är viktigast.

I regel leds hästar alltid med föraren på vänster sida. Det kan dock vara bra att ibland träna på att leda på ”fel” sida, det vill säga den högra, för att hästen ska vara van vid det också.

leda-häst-till-hage

För din egen säkerhet kan du använda hjälm när du leder hästen till eller från hagen. Foto: Carin Wrange