Häst, människa, samhälle

Hästnäringen viktig för samhälle och ekonomi

Hästnäringen viktig för samhälle och ekonomi

Hästen har en viktig betydelse för vår samhällsekonomi. Vid senaste mätning, 2019, skapade hästnäringen en samhällsekonomisk omsättning på totalt 26 miljarder kronor och sysselsättning för motsvarande drygt 18 500 betalda helårsarbeten.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

två travhästar som tränas

Ett arbete med häst lockar många människor i Sverige. Foto: Carin Wrange

Hitta på sidan

Hästnäringen viktig inkomstkälla

Hästnäringen är det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla. Hästen ingår som en naturlig del i kretsloppet och bidrar i stor utsträckning till att bevara odlingslandskapets biologiska mångfald, kultur- och skönhetsvärden.
Det hästarna äter motsvarar mer än 600 000 fotbollsplaner eller en yta lika stor som halva Skånes åkermark. Markerna brukas och slås för att ge hästfoder men hästarna bidrar också genom betning till att hålla landskapet öppet.

Hästen är en viktig källa till upplevelser och avkoppling för många människor. Det finns i dag drygt 500 ridskolor och 30 travskolor i Sverige. Detta gör hästsporten tillgänglig för alla. En halv miljon människor rider regelbundet. Ytterligare en halv miljon människor har regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är, efter fotbollen, den näst största ungdomsidrotten men med tydlig inriktning på flickor. Trav- och galoppsporten är Sveriges näst största publiksport.

Hästföretagare anlitas

I dag använder många kommuner hästentreprenörer för att bland annat röja i skogen och klippa gräs i parker och fler kommuner kan tänka sig att anlita hästföretagare. En studie visar att en tredjedel av kommunerna som inte använder hästar kan tänka sig att göra det i framtiden.

Olika yrken inom hästnäringen

  • tränare inom trav, galopp, ridsport, körning, voltige, western, islandshäst med flera discipliner
  • kusk, jockey, unghästutbildare, beridare, tävlingsryttare
  • hippolog, stallchef, ridskolechef, ridinstruktör, hästskötare, ungdomsledare
  • veterinär, djursjukskötare, hovslagare, hästtandläkare, hästmassör, terapeut, sadelmakare
  • uppfödare, inseminatör, hingsthållare, hästhandlare
  • foderproducent

De vanligaste yrkena inom hästnäringen är ridlärare, uppfödare, lantbrukare och hästskötare. Det visar en rapport från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Hästnäringen skapar 16 900 helårsarbeten. Det framgår av statistikmodellen Hästnäringen i siffror.

Modellen visar dock inte på hur stora olika yrkeskategorier är. De senaste uppgifterna över detta finns i rapporten Arbetsmarknad och yrken inom svensk hästnäring från 2010 som är gjord av Hästnäringens Nationella Stiftelsen i samarbete med Hästnäringens Yrkesnämnd. I den studien har HNS tagit hjälp av hästorganisationerna.

Bland dessa uppgiftslämnare toppar Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) listan över organisationer som rapporterat flest helårsarbeten inom sin sektor.

Vanligaste yrken inom hästnäringen

Ridlärare: 1 515 helårsarbeten
Uppfödare: 1 200 helårsarbeten
Lantbrukare: 1 200 helårsarbeten
Hästskötare: 1 175 helårsarbeten

 

Kort sammanfattat:

  • Några av de vanligaste yrken inom hästnäringen är ridlärare, uppfödare, lantbrukare och hästskötare
  • Hästnäringen är svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla