Häst & människa

Anställd inom hästnäringen

Hästjobb - inte vilket jobb som helst

Den som arbetar med hästar ställs inför utmaningar som inte finns i alla jobb.  Går det att få arbetstider som passar arbetet med djuren och som också går att förena med ett privatliv?

Ja, det går. Alla måste kunna ha ett liv bredvid jobbet. Ändå kanske du arbetar extra utan lön av lojalitet mot hästarna. Arbetstider är en viktig och ofta besvärlig facklig fråga, som måste lösas på varje arbetsplats!

Kom ihåg att lön alltid är pengar! Det är viktigt att få ut hela sin bruttolön för att få ut framtida ersättningar, till exempel föräldrapenning, sjukpenning och pension. Först när du fått hela din lön kan du betala för stallplats, foder eller liknande. Betala inte det med lägre lön. Har du stallplats eller foder gratis kan du bli förmånsbeskattad.
När du får en anställning ska du alltid få ett anställningsbevis och lönespecifikation. Arbetsgivarens organisationsnummer ska stå med på dokumenten.

IMG_9490(1)_520

Även om du tycker att du fått ditt drömjobb måste du ta reda på vilka rättigheter du har som anställd inom ett hästföretag. Foto: Carin Wrange

Kollektivavtalet ger trygghet

Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen ger det både trygghet och utvecklingsmöjligheter. Avtalet är din möjlighet att förbättra arbetsvillkoren och slippa godtycklig behandling från arbetsgivarens sida. Kollektivavtalet bidrar till ordning och reda på arbetsplatsen. Läs mer om vad det innebär att ha ett kollektivavtal.

När kollektivavtal saknas på en arbetsplats blir det svårare för facket att bevaka medlemmarnas rättigheter och att påverka och förbättra arbetsvillkor, löner, pensioner och försäkringar.

Du vill att hästen ska ha det bra och din fackförening vill också att du ska ha det bra. Därför är det fackliga arbetet med att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna viktigt. Vänd dig till din fackförening med dina frågor om arbetsmiljö, arbetsrelationer, arbetsvillkor eller lön.

hast-hasthage-ledahast-bli-bast-pa-hast

Många drömmer om ett arbete med hästar. Tänk på att du ska ha en anställning med riktig lön. Foto: Carin Wrange

Olika medlemsförmåner

Som medlem i ett fackförbund får du  kollektivavtal, hjälp att förhandla, rättsskydd och många medlemsförmåner. I medlemskapet för till exempel Kommunal ingår också bland annat inkomstförsäkring, fritidsförsäkring och hemförsäkring.
Du kan även teckna en frivillig livförsäkring och en barnförsäkring.

tömning av skottkärra på gödselband

Jobb i häststall skiljer sig från många andra arbetsplatser. Foto: Carin Wrange

Det är i regel fackförbundet Kommunal som engagerar sig för de som arbetar i häststall. Kommunal har sektioner i varje kommun i hela Sverige. Du kan söka kontakt via deras webbsida.

För stallchefer, ridlärare eller tränare av rid- eller travhästar kan fackförbundet Saco vara ett alternativ.