Näringsvärdet varierar
I regel erbjuder betet en rik växtlighet i maj och juni. Under högsommaren i juli och början av augusti kan det ofta bli brist på bete och hästarna får vandra mycket för att kunna äta tillräckligt mycket.
Hästar betar många timmar per dag. Beroende på tillgång kan det variera mellan 14-18 timmar. Hästar betar i regel väldigt selektivt och vandrar mycket, vilket innebär att de trampar ner delar av markerna. De undviker dessutom att beta där de bajsar, där bildas så kallade ’rator’, vilket faktiskt är hästens naturliga sätt att skydda sig mot parasitinfektioner.
Naturbetet oftast magrare
Det är viktigt att betet räcker till alla hästar under hela säsongen. Hur mycket det växer beror på om det är ett naturbete eller kulturbete som hästarna erbjuds samt om de regnar i tillräcklig mängd. Med naturbete menas ängsmark där gräs, örter, träd och buskar finns. I regel är naturbetet magrare och kan passa bättre för lättfödda hästar.
Så kallat ’naturbete’ kan bestå helt eller delvis av skogsmark där betet ofta är magrare. Foto: Lisa Chröisty
Kulturbetet är oftast åkermark där man sått in betesväxter. Ett sådant bete kan gödslas, putsas och även plöjas upp för att så nytt. En återväxt efter hö- eller ensilageskörd räknas också som kulturbete.
Betesputsning förbättrar
Genom att med traktor och betesputs slå ner gräset i ratorna, förbättras betet och förekomsten av parasiter minskar. Putsning bör alltid ske när det är torrt och varmt väder. För bättre nyttjande av betet kan man med fördel växelbeta eller sambeta med andra djurslag som får och nötkreatur.
Det är härligt för hästar att gå på ett sommarbete. För ston med föl är det särskilt viktigt. Tillsammans med andra föl tränas den unga hästen att fungera i en flock. Se noga till att det finns tillräckligt med bete för hästens näringsbehov. Foto: Carin Wrange